Pe 18 iulie, la ora 18:15 va avea loc lansarea volumului „Album de război”, de Nicolae Pojoga, apărut la Editura Cartier în colecția C(ART)ier, coordonată de Vitalie Coroban. Volumul a apărut în cadrul Programului Național de Editare, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și reprezintă seria de fotografii oficiale în presa națională și nu doar, din acea perioadă.

Album de război acoperă doar parțial evenimentele dramatice care au avut loc atât în zona de conflict, cât și în alte locuri-cheie legate, într-un fel sau altul de narativul pseudocronologic al expunerii. Fotografiile sunt însoțite de un text minimal, însumând doar locul și data evenimentului, unele dintre acestea fiind restabilite după copii din ziare. Lansarea va fi susținută și de o sesiune de autografe, iar albumul va avea un preț promoțional în ziua lansării.

„Așa cum se va vedea la deschiderea acestei remarcabile colecții de fotografii care documentează războiul civil din Republica Moldova în 1992, Nicolae Pojoga manifestă o sensibilitate unică în relatarea dură a mărturiilor de pe front. El este un jurnalist hotărât și insistent, care reușește totuși să-și facă datoria cu inima și compasiunea unui mare poet”, spune Tyrone Shaw, profesor, autor al cărții „Bastard Republic: Encounters Along the Tattered Edge of Fallen Empire”.

NICOLAE POJOGA, Fotojurnalist în medii periodice locale și internaţionale, stringer pentru Reuters, AP, EPA, BBC, Rompres, jurnalist şi editor în agenţii de ştiri, expert regional în probleme de etică şi libertate a presei. Fondator al Agenției Fotografice Argus, care în anii 1991-1993 a activat în Riga, Vilnius, Nagorno-Karabah, Republica Moldova și Rusia. Specializat în jurnalism pentru situaţii extreme și etică profesională, cadru didactic superior în fotografia generală şi jurnalism.

Autorul are la activ expoziţii personale şi de grup la Sibiu, Bucureşti, Iași, Chişinău, Moscova, New York. Este conducător și trainer a peste 30 de seminare, proiecte, tabere de creație în domeniul jurnalismului și fotojurnalismului social, curator, președinte și membru al juriului la multiple expoziții, concursuri și festivaluri de fotografie. În prezent – președinte al Asociației pentru Fotografie Documentară  A-DOF și trainer în cadrul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.

Album de război, de Nicolae Pojoga, (C(art)ier). 112 pag. Preț: 199MDL

Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/

Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/

Intră în cărți pe www.cartier.md

Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier și pe pagina de Facebook.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!