
Condițiile din penitenciarele din Moldova, o problemă gravă. Numărul petițiilor a crescut, iar audierea deținuților se face în lipsa avocaților
Consiliul pentru prevenirea torturii susține că situația din penitenciarele din Republica Moldova se înrăutățește: Numărul petițiilor și a sesizărilor a crescut, izolatoarele de detenție sunt în criză de angajați, iar audierea persoanelor reținute are loc în lipsa avocaților. Constatările sunt incluse în Raportul pentru anul 2018 situația privind prevenirea torturii în Republica Moldova, prezentat luni, 15 iulie.
・
Membrul Consiliului pentru prevenirea torturii, Dumitru Rusu susține că deținuții din izolatoarele de detenție nu au acces la un sistem de canalizare, igienă corespunzătoare, mâncare și acces la măcar o fereastră. Transportul nu corespunde standardelor, iar izolatoarele nu au suficienți carburanți. În același timp, Dumitru Rusu a specificat că problema majoră este lipsa de personal. „Avem circa 30 de izolatoare, dar se estimează să avem 15 cu condiții corespunzătoare. (...) O problemă majoră este lipsa de personal, începând de la asistenți medicali și până la supravegherea de rând a deținuților. Altă problema este interacțiunea cu Centrul Național de Asistență Juridică. Izolatoarele au nevoie de majorarea unităților de transport”, a mai spus Dumitru Rusu.
De asemenea, persoanele deținute nu sunt examinate medical la intrarea și ieșirea din izolator. Dumitru Rusu propune ca medicii să fie strămutați din Inspectoratul de Poliție.
La rândul său, membrul Consiliului pentru prevenirea torturii, Ceslav Panico a spus că în Republica Moldova circa 11 mii de persoane stau în penitenciare, ceea ce este un număr mare raportat la numărul total al populației din țara noastră care este sub 3 milioane de cetățeni. Totodată, Ceslav Panico a menționat că s-au deschis 31 de cauze penale privind tortura, în anul 2018, iar în Moldova nu s-au atins mari progrese privind prevenirea și combaterea torturii.
În anul 2018 au fost reținute 7496 persoane, dintre care 155 femei și 105 minori. În total, în izolatoarele de detenție preventivă au fost plasate 6289 persoane, dintre care 2242 – în izolatorul din Chișinău