„În continuare, persistă condiții materiale precare: starea insalubră a celulelor, lipsa saltelelor, plăpumilor și articolelor de igienă; alimentație doar de două ori/zi; lipsa personalului medical; examinare medicală formală; lipsa intimității în blocul sanitar; insuficiența luminii artificiale și naturale, miros neplăcut pătrunzător, umezeală; detenție peste 72 ore”, se arată în raportul realizat de Consiliului pentru prevenirea torturii pentru anul 2018.

> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Prin urmare, a fost sistată activitatea a 17 izolatoare de detenție preventivă, se mai subliniază în raport. Conform datelor actualizate, în prezent, sunt 96 de spații funcționale de detenție, cu o capacitate de 242 persoane. 15 izolatoare urmează să fie renovate până în 2022, dintre care două izolatoare să includă criterii pentru detenția persoanelor cu dizabilități.

Potrivit acestui raport, și situația din penitenciarele din Republica Moldova se înrăutățește. Numărul petițiilor și a sesizărilor a crescut, izolatoarele de detenție sunt în criză de angajați, iar audierea persoanelor reținute are loc în lipsa avocaților.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!