Dorin Chirtoacă mai spune că, de fapt, creditul în valoare de aproape două milioane de euro a fost luat de Fabrica de vin din Cojușna, în cosiliul de directori se afla Alexei Greceanîi, soțul Zinaidei Greceanîi. În anul 2010 Fabrica de vin Cojușna a dat faliment. În anul 2011 a fost înființată compania privată Alsvit-Print, conform lui Chirtoacă care precizează că firma a contractat un credit de 40 milioane de lei, iar în gaj a pus colecția de vinuri, 30 mii de metri pătrați din clădire și 60 de hectare de viță de vie.

„În anul 2012, printr-un proces verbal se constată de BEM că firma nu este capabilă să întoarcă creditul și urmează să fie ridicate bunurile gajate de la Alsvit-Print. (...) La BEM era deja o gaură de miliarde de lei, iar Ministerul Finanțelor a dat bani pentru a fi acoperită această gaură”, adaugă președintele PL, Dorin Chirtoacă. Firma Alsvit-Print oficial era fondată de o companie off-shore din Cipru.

Dorin Chirtoacă prezintă documente care demonstrează luarea creditelor de la BEM de familia Greceanîi. 

În cadrul conferinței de presă, șeful PL a mai menționat că toate guvernările au pus umărul la furtul miliardului de la BEM.  Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, nu a răspuns la apelurile AGORA pentru a comenta acuzațiile aduse de șeful PL.

În iulie 2016, în cadrul unei ședințe de Parlament, liberalul Mihai Ghimpu l-a acuzat pe soțul Zinaidei Greceanîi că a fost implicat în „delapidările de la BEM”. În replică, Zinaida Greceanîi i-a răspuns liderului PL că ar minți: „Sunt organele de drept care trebuie să stabilească acest lucru. Soțul meu este director tehnic la o companie vinicolă nu are cum să ia credite”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!