Deși inițial a refuzat să răspundă acestor chestiuni, MAE din România a oferit acum primele explicații legate de acest eveniment controversat, abia după ce PDM a cedat puterea.

Potrivit MAE, Ambasada a transmis peste 30 de invitații de sponsorizare pentru organizarea recepției din decembrie 2018, costurile fiind suportate de 14 sponsori, printre care s-a aflat și Fundația „Edelweiss”, cu care s-a încheiat un contract de sponsorizare. Obiectul sponsorizării l-a constituit acoperirea unei părți din cheltuielile necesare organizării de către personalul hotelului a unui bufet oferit invitaților în cadrul recepției. În schimbul acestei sponsorizări Ambasada s-a obligat să asigure prezentarea publică a numelui Fundației Edelweiss în timpul evenimentului.  

„Obligațiile Ambasadei, rezultate din contractele de sponsorizare, s-au rezumat doar la prezentarea publică a numelui sponsorilor în cadrul evenimentului. Contractul de sponsorizare este un contract tip, standardizat, utilizat în toate aceste situații, conținutul acestuia fiind aprobat anterior de către Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în răspunsul MAE pentru B1.ro.

"

"

De asemenea, MAE precizează că „Ambasada României la Chișinău a avut contracte sau colaborări cu Fundația „Edelweiss” doar/strict pentru sponsorizarea recepției de Ziua Națională a României”.

În ceea ce privește discuția între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă și Vlad Plahotniuc, MAE precizează că aceasta s-a desfășurat în cadrul unei întrevederi la care au luat parte toţi ambasadorii/însărcinaţii cu afaceri ai statelor membre UE acreditate în Republica Moldova și conducerea PDM.

„La data de 10 iunie, la sediul PDM, Ambasadorul României la Chișinău a participat, împreună cu toţi ambasadorii/însărcinaţii cu afaceri ai statelor membre UE acreditate în Republica Moldova, la o întrevedere cu conducerea PDM formată din Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, Vladimir Ciubotaru şi Pavel Filip. Întrevederea a durat circa 1 oră şi 45 minute. Conducerea PDM a prezentat contextul politic şi punctul lor de vedere asupra aspectelor juridice care au condus la actuala criză politică. Singurul ambasador care a luat cuvântul cu acel prilej a fost șeful Delegației UE la Chișinău”, a precizat MAE.Citește materialul integral pe B1.ro.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!