De ce a sponsorizat Fundația „Edelweiss” recepția dedicată Zilei Naționale a României la Chișinău? Răspunsul MAE de peste Prut

De ce a sponsorizat Fundația „Edelweiss” recepția dedicată Zilei Naționale a României la Chișinău? Răspunsul MAE de peste Prut

Anul trecut, cu ocazia recepției de 1 decembrie, evenimentul organizat de Ambasada României la Chișinău a beneficiat de o sponsorizare a Fundației Edelweiss, ce aparține fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, pe atunci la putere. După mai bine de opt luni, Ministerul Afacerilor Externe din România oferă explicații, în exclusivitate pentru B1, de ce evenimentul dedicat Zilei Naționale a României, a fost plătit din banii fundației lui Plahotniuc.

Deși inițial a refuzat să răspundă acestor chestiuni, MAE din România a oferit acum primele explicații legate de acest eveniment controversat, abia după ce PDM a cedat puterea.

Potrivit MAE, Ambasada a transmis peste 30 de invitații de sponsorizare pentru organizarea recepției din decembrie 2018, costurile fiind suportate de 14 sponsori, printre care s-a aflat și Fundația „Edelweiss”, cu care s-a încheiat un contract de sponsorizare. Obiectul sponsorizării l-a constituit acoperirea unei părți din cheltuielile necesare organizării de către personalul hotelului a unui bufet oferit invitaților în cadrul recepției. În schimbul acestei sponsorizări Ambasada s-a obligat să asigure prezentarea publică a numelui Fundației Edelweiss în timpul evenimentului.

Publicitate

„Obligațiile Ambasadei, rezultate din contractele de sponsorizare, s-au rezumat doar la prezentarea publică a numelui sponsorilor în cadrul evenimentului. Contractul de sponsorizare este un contract tip, standardizat, utilizat în toate aceste situații, conținutul acestuia fiind aprobat anterior de către Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în răspunsul MAE pentru B1.ro.

De asemenea, MAE precizează că „Ambasada României la Chișinău a avut contracte sau colaborări cu Fundația „Edelweiss” doar/strict pentru sponsorizarea recepției de Ziua Națională a României”.

În ceea ce privește discuția între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă și Vlad Plahotniuc, MAE precizează că aceasta s-a desfășurat în cadrul unei întrevederi la care au luat parte toţi ambasadorii/însărcinaţii cu afaceri ai statelor membre UE acreditate în Republica Moldova și conducerea PDM.

„La data de 10 iunie, la sediul PDM, Ambasadorul României la Chișinău a participat, împreună cu toţi ambasadorii/însărcinaţii cu afaceri ai statelor membre UE acreditate în Republica Moldova, la o întrevedere cu conducerea PDM formată din Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, Vladimir Ciubotaru şi Pavel Filip. Întrevederea a durat circa 1 oră şi 45 minute. Conducerea PDM a prezentat contextul politic şi punctul lor de vedere asupra aspectelor juridice care au condus la actuala criză politică. Singurul ambasador care a luat cuvântul cu acel prilej a fost șeful Delegației UE la Chișinău”, a precizat MAE.Citește materialul integral pe B1.ro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal