De la începutul anului 2019, au fost înregistrate 29 de cazuri de rujeolă în Chișinău, în Drochia – 18, iar la Ocnița – 6 cazuri. În Ialoveni au fost depistate două cazuri, la Briceni, Edineţ, Ștefan Vodă și Glodeni câte un singur caz.

În total în 2019, în țara noastră au fost confirmate 59 cazuri de rujeolă.

Statisticile arată că în Republica Moldova numărul cazurilor de rujeolă înregistrate a ajuns la aproape 350, dintre care 340 în 2018. O creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri a fost atestată în luna august 2018, fiind înregistrate 239 de cazuri confirmate.

La nivel global, 98 de țări au raportat mai multe cazuri de rujeolă în 2018 comparativ cu 2017. Printre statele care au înregistrat cazuri de rujeolă în 2018, fără să fi raportat vreun caz în 2017, se numără și Republica Moldova.

Rujeola este foarte contagioasă, mai contagioasă decât Ebola, tuberculoza sau gripa. Virusul poate fi contactat în decurs de mai puțin de două ore după contactul cu o persoană infectată. Virusul se răspândește prin aer și infectează căile respiratorii, iar boala poate fi fatală pentru copiii subnutriți sau copiii prea mici pentru a fi vaccinați. După infectare, nu există un tratament specific pentru rujeolă.

  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!