Plus 800 milioane de euro pentru IMM-uri ca sprijin dublu din partea FEI și ProCredit. Cine va putea beneficia?

Plus 800 milioane de euro pentru IMM-uri ca sprijin dublu din partea FEI și ProCredit. Cine va putea beneficia?

Fondul European de Investiții (FEI) și Grupul ProCredit oferă o sumă suplimentară de 800 de milioane de euro întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) inovatoare, aducând un total de 1,62 miliarde de euro companiilor din unsprezece țări. Inovația este unul dintre criteriile de bază care vor fi luate în considerare în acordarea creditelor.

Companiile eligibile

Publicitate

Suportul financiar oferit de FEI este disponibil prin intermediul băncilor din grupul ProCredit din Europa de Sud-Est și de Est și este destinat companiilor care utilizează tehnologii noile și produc noi produse într-una din cele unsprezece țări în care această facilitate este disponibilă (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Georgia, Germania, Grecia, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, România, Serbia și Ucraina). Până în prezent, acordurile cu ProCredit au susținut aproximativ 2.000 de IMM-uri, în special în sectoarele Producție și Comerț cu ridicata și cu amănuntul, și multe altele vor fi finanțate în ani ce urmează.

Parte din „Planul Juncker”

Aceste acorduri au fost semnate în cadrul inițiativei InnovFin a Comisiei Europene, susținută de programul de cercetare și inovare al UE Orizont 2020. Inițiativa InnovFin permite băncilor participante să acorde împrumuturi companiilor inovatoare, cu sprijinul unei garanții oferite de FEI. Acordurile semnate în țările membre ale UE au fost posibile prin sprijinul Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS). FEIS este pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa al Comisiei Europene, cunoscut și ca „Planul Juncker”.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: "La doi ani după ce am anunțat 820 milioane EUR pentru IMM-uri în unsprezece țări, Fondul European de Investiții și ProCredit dublează sprijinul financiar, respectiv 1,62 miliarde EUR sunt acum disponibile pentru finanțarea companiilor mici și mijlocii din aceste țări. Acest nivel continuu și sporit al sprijinului din partea UE va aduce o diferență tangibilă pentru mii de oameni cu idei de inovatoare de afaceri care au nevoie de o finanțare, adăugător la cele 2.000 de IMM-uri care au beneficiat deja de această schemă."

Directorul Executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: "Suntem încântați de faptul că acordurile de garantare InnovFin pentru IMM-urile încheiate cu băncile ProCredit prezintă rezultate pozitive. Rețeaua de distribuție bine stabilită a Grupului ProCredit, combinată cu expertiza de împrumut a IMM-urilor, garantează că împrumuturile garantate de CE pot fi implementate rapid în cele 11 tări. Aceste tranzacții vor ajuta companiile să acceseze finanțarea susținută de UE, pentru a promova o agendă de inovare în Europa ".

Dr. Claus-Peter Zeitinger, Președinte al Consiliului de Supraveghere al ProCredit Holding, a adăugat: "Extinderea acordului nostru este un semnal important pentru Grupul ProCredit și arată clienților noștri că investițiile inovatoare ale IMM-urilor din Europa de Sud-Est și de Est vor continua să fie susținute de UE și demonstrează, de asemenea, că contribuția în dezvoltare făcută de băncile ProCredit în țările în care activează este recunoscută de UE ".

Despre FEI

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa (IMM-uri), ajutându-le să acceseze finanțare. FEI proiectează și dezvoltă capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de micro finanțare care vizează în mod specific acest segment de piață. În acest rol, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovării, cercetării și dezvoltării, antreprenorialului, creșterii economice și ocupării forței de muncă. Mai multe informații despre activitățile EFI pot fi găsite aici.

Despre grupul ProCredit

ProCredit Holding AG & Co. KGaA, cu sediul în Frankfurt am Main, Germania, este compania-mamă a grupului internațional ProCredit, care constă din bănci orientate spre întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și cu accent operațional pe Europa de Sud-Est și de Est. În plus față de acest accent regional, grupul ProCredit este prezent și în America de Sud și Germania. Acțiunile companiei sunt tranzacționate pe segmentul Prime Standard al Bursei de Valori din Frankfurt. Acționarii de bază ai ProCredit Holding AG & Co. KGaA includ investitorii strategici Zeitinger Invest și ProCredit Staff Invest (cuprinzând vehiculele de investiții pentru personalul ProCredit), DOEN Participaties BV, KfW Development Bank și IFC (parte a Grupului Băncii Mondiale) . În calitate de investitor de bază a grupului, în conformitate cu Legea bancară germană, ProCredit Holding AG & Co. KGaA este supravegheat la nivel consolidat de BaFin și de Banca Centrală din Germania (Bundesbank). Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul companiei la www.procredit-holding.com.

Despre planul Juncker

Planul de Investiții pentru Europa, așa-numitul "Plan Juncker", este una dintre prioritățile de top ale Comisiei Europene. Se axează pe stimularea investițiilor pentru crearea de locuri de muncă și creșterea economică prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare noi și existente, eliminarea obstacolelor din calea investițiilor și asigurarea vizibilității și asistenței tehnice pentru proiectele de investiții. Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) este pilonul central al Planului Juncker. Acesta oferă o garanție pentru pierderi, care permite BEI să investească în proiecte mai multe, adesea mai riscante. Proiectele și acordurile aprobate pentru finanțare în cadrul FEIS se estimează că vor mobiliza aproape 410 miliarde EUR în investiții și vor sprijini aproximativ 952 000 de IMM-uri din toate cele 28 de state membre.

Despre InnovFin

Facilitatea de garantare a IMM-urilor InnovFin este înființată în cadrul inițiativei "UE InnovFin Finance for Innovators" elaborată în cadrul Programului pentru cercetare și inovare Orizont 2020. Oferă garanții și contragaranții pentru finanțarea datoriei între 25.000 și 7.5 milioane EUR pentru a îmbunătăți accesul la finanțarea împrumuturilor pentru întreprinderile mici și mijlocii inovatoare și pentru întreprinderile mici (cu mai puțin de 500 de angajați). Facilitatea este gestionată de FEI și este lansată prin intermediari financiari - bănci și alte instituții financiare - în statele membre ale UE și în țările asociate. În cadrul acestei facilități, intermediarii financiari sunt garantați de UE și de FEI pentru o parte din pierderile suferite în urma finanțării care este acoperită de această facilitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal