„Noi nu am înțeles motivele care au stat la baza acestei decizii. Nu există niciun temei pentru extinderea termenului. Au fost depuse zece dosare complete, nu există niciun impediment ca să începem examinarea lor. Președintele comisiei a spus însă că sunt puține dosare, dar acesta nu este un argument juridic, e mai degrabă un argument politic. Eu presupun că ori componentele alianței nu s-au înțeles în privința candidatului de compromis, ori candidatul de compromis nu a reușit să depună dosarul. Ceva la mijloc este cu siguranță”, a declarat Sergiu Sîrbu pentru AGORA.

Democratul a spus că, în cadrul ședinței comisiei a propus publicarea listei candidaților înscriși în concurs. „Comisia a refuzat. Ni s-a spus că lista va fi făcută publică după ce se va încheia termenul limită de depunere a dosarelor. Ei pot spune că anterior așa s-a făcut, dar acesta nu este un argument. Dacă noi am greșit, asta nu înseamnă că ei trebuie să repete greșelile noastre”, a explicat el.

Totuși, l-am întrebat pe Sergiu Sîrbu de ce nu publică el lista candidaților, de vreme ce o deține. „Este un regulament de concurs și nu aș vrea să-l încalc. Pot să vă spun că marea majoritate a candidaților sunt actuali sau foști colaboratori ai CNA. Mai sunt vreo doi lectori universitari”, a răspuns deputatul.

"

"

Amintim că, pe 15 iulie, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a decis extinderea termenului de depunere a dosarelor pentru șefia CNA până la data de 19 iulie. În mod normal, acesta expira pe 12 iulie.

Președintele comisiei, deputatul ACUM Sergiu Litvinenco, ne-a spus că, în această perioadă, „poate își manifestă interesul și alte persoane”. Cât despre lista secretă a candidaților, el a menționat: „Nu se publică, deoarece în regulament este prevăzut că numele, CV-urile și planurile de dezvoltare instituțională se publica după ce persoanele sunt admise la concurs. Dar eligibilitatea comisia încă nu a examinat-o”.

Funcția de director al CNA a devenit vacantă din 8 iunie 2019, atunci când fostul șef, Bogdan Zumbreanu, a fost demis prin votul majorității parlamentare. Zumbreanu a revenit în funcția lui anterioară, cea de șef al Direcției Urmărire Penală din cadrul CNA. Peste o lună, la 8 iulie, Zumbreanu a anunțat că pleacă definitiv din cadrul instituției.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!