Imediat după instituirea noii puteri în stat, Parlamentul a dispus demiterea șefului Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu. În aceeași zi, la 8 iunie, a fost destituit din funcție și șeful Serviciului Informații și Securitate, Vasile Botnari. La două zile distanță, a fost demis, de către Guvern, șeful Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari.

La 14 iunie numărul demisiilor s-a mărit în contextul în care cabinetul de miniștri în frunte cu Pavel Filip și-au dat demisia in corpore. 

Cavcaliuc, Bălan, Sula, Baldovici sunt alte câteva nume care completează cronologia plecărilor din funcții. 

20 iunie - ziua cu cele mai multe eliberări și plecari. Cea mai răsunătoare demisie fiind cea a președintelui Curții Constituționale, Mihai Poalelungi. 


Ulterior, la 24 iunie, Vlad Plahotniuc a plecat din funcția de lider al Partidului Democrat (PDM). Câteva zile mai târziu, mai exact la 4 iulie toată conducerea PDM s-a retras din funcții. 

A urmat plecarea Alinei Russu din fruntea Comisiei Electorale Centrale, a Adrianei Bețișor din funcția de șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, iar ultima demisie răsunătoare este cea a lui Eduard Harunjen care a ocupat funcția de procuror general. 

Vezi și: Podcastul „Bilet în Parlament”: Demisiile din ultima perioadă, sau cum cad petalele din trandafir

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!