„Dacă n-o făceam eu, o făceai tu”. Filat povestește în detalii vizita lui Plahotniuc în detenție (VIDEO)

„Dacă n-o făceam eu, o făceai tu”. Filat povestește în detalii vizita lui Plahotniuc în detenție (VIDEO)

Vlad Plahotniuc a organizat reținerea și condamnarea lui Vlad Filat, motivându-și acțiunile prin faptul că „dacă n-o făceam eu, o făceai tu”. Potrivit lui Filat, acesta este un fragment din prima și ultima discuție între patru ochi dintre cei doi, avută la peste două luni de la reținerea fostului premier și lider al PLDM. Totodată, Plahotniuc i-a reproșat lui Filat că nu a fost corect în relația cu el, că a contribuit la mitingul Platformei DA din 6 septembrie 2015 și la instalarea corturilor lui Grigore Petrenco de lângă casa sa. Filat i-a replicat atunci că nu avea cum „s-o facă” (n. r. - să organizeze reținerea și condamnarea sa), din moment ce Procuratura Generală și Justiția era subordonată democratului.

„L-am întrebat de ce a făcut ce a făcut. El știa toată porcăria asta cu 250 de milioane, că a reprezentat show mediatic și ca motiv de înlăturare a mea. Eu atunci încă nu știam de înțelegerea PD-ului avută cu comuniștii și PLDM-iștii (n. r. - s-a referit la deputații transfugi din PCRM și PLDM). Răspunsul a fost foarte sec: dacă n-o făceam eu, o făceai tu”, a spus Filat în cadrul unui interviu pentru TV8.

„I-am zis: cum putea s-o fac eu, cu Procuratura și Justiția ta, tu având toate metodele la îndemnă? A zis că n-am fost corect în relațiile cu el, și anume mitingul din 6 septembrie (n. r. - 2015) al Platformei DA, el considerând că am participat la organizarea mitingului, având la bază faptul că jumătate din participanți erau PLDM-iști. Dar o spun acum foarte clar, că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA. Și o regret. Poate se întâmplau anumite lucruri. Pe 6 septembrie m-am oprit la un moment dat într-o bifurcație - să merg la Criuleni, unde aveam stabilită o întâlnire, sau să merg în PMAN să vorbesc anumite lucruri, să spun ce cred eu și ce trebuie de făcut. Ca de obicei, am telefonat prietenii din exterior, și mi s-a spus că problemele trebuie rezolvate politic. Dacă o să mergi la tribună ar fi un fel de...”, a declarat Filat.

„Acum mă întorc înapoi... Sigur că la Criuleni mă puteam duce altădată, dacă mă duceam în Piață, nu doar soarta mea, dar și alte lucruri puteau fi schimbate. Alt motiv pe care l-a spus e că am fost implicat în punerea acestor corturi ale lui Petrenco lânga casa lui. Ca argument a spus că a fost văzut Vadim Pistrinciuc (n. r. - fost deputat PLDM) vorbind cu Petrenco acolo. Era evident că orice argumentare era în plus”, a mai spus fostul prim-ministru.

Potrivit lui Filat, această discuție a avut loc la data de 19 decembrie 2015, adică la mai bine de două luni de la reținerea sa din 15 octombrie 2015, când Plahotniuc l-a vizitat în incinta Centrului Național Anticorupție, însoțit de Constantin Botnari. Ulterior, cei doi ar fi avut mai multe discuții telefonice.


„Umilința a fost cu vârf și îndesat”

„Plahotniuc aici (n. r. - la penitenciarul nr. 13) n-a fost, dar am avut o singură întâlnire cu el din momentul arestării mele. A fost pe 19 decembrie 2015, pe la orele 4 seara m-au anunțat că sunt transferat la CNA. Mi-am luat toate lucrurile, tigaia, ceaunul, etc. Am ajuns la CNA, ca de obicei a urmat scoaterea șireturilor. Vă spun cum este: umilința a fost cu vârf și îndesat, au avut grija ca acest lucru să se întâmple mereu”, a început să povestească Filat.

„Am ajuns în celulă și după 11 seara a venit un ofițer și mi-a spus să-l urmez. Am urcat la etajul 4, am intrat într-un birou în care era procurorul interimar anti-corupție Popencu. E persoana care a reușit performanța inegalabilă, să facă în două zile denunțul lui Șor, audierile lui Leancă de acasă, etc. El a fost în stare să facă în timp record, așa ca să-mi scoată imunitatea în Parlament. În două zile ei au decis asta, să-mi scoată ilegal imunitatea. Ne-am salutat, m-a invitat să iau loc. Cred că nici n-am vorbit, câteva propoziții, și mi-a zis că urmează să vină cineva. Apoi a ieșit”, a spus ex-premierul.

Potrivit lui, după o scurtă perioadă în încăpere a intrat Plahotniuc. „După el, Costea Botnari cu borsetka, s-a uitat dacă totul e în regulă în birou, dânsul a arătat ca să rămânem singuri”.

„N-o să vă spun ce gânduri aveam când am rămas singur cu Plahotniuc”

„N-o să vă spun ce gânduri aveam în cap când am rămas cu el singur în birou Eu eram fără șireturi. Aveam gânduri interesante. Am avut o discuție nici scurtă, nici lungă. M-a întrebat dacă am solicitat întrevedearea. Am răspuns că nu. Ulterior am înțeles că a venit bazându-se pe o discuție de-a mea, transmisă prin avocat printr-o persoană, că trebuie de făcut ceva. Am spus că vreau să clarific situația respectivă. Și el i-a transmis să se vadă cu mine să se clarifice. Dar eu n-am solicitat o întrevedere.

L-am întrebat de ce a făcut ce a făcut. El știa toată porcăria asta cu 250 de milioane, că a reprezentat un show mediatic și motiv de înlăturare a mea. Încă nu știam atunci de înțelegerea avută de PD cu PLDM-iștii și comuniștii (n. r. - deputații transfugi). Răspunsul a fost foarte sec: dacă n-o făceam eu, o făceai tu. I-am zis: cum putea s-o fac eu, cu Procuratura și Justiția ta, tu având toate metodele la îndemnă?”, a declarat Filat.

„Regret că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA”

„A zis că n-am fost corect în relațiile cu el, și anume mitingul din 6 septembrie (n. r. - 2015) al Platformei DA, el considerând că am participat la organizarea mitingului, având la bază faptul că jumătate din participanți erau PLDM-iști. Dar o spun acum foarte clar, că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA. Și o regret. Poate se întâmplau anumite lucruri.

Pe 6 septembrie m-am oprit la un moment dat într-o bifurcație - să merg la Criuleni, unde aveam stabilită o întâlnire, sau să merg în PMAN să vorbesc anumite lucruri, să spun ce cred eu și ce trebuie de făcut. Ca de obicei, am telefonat prietenii din exterior, și mi s-a spus că problemele trebuie rezolvate politic. Dacă o să mergi la tribună ar fi un fel de.... Aum mă întorc înapoi. Sigur că la Criuleni mă puteam duce altădată, dacă mă duceam în Piață, nu doar soarta mea, dar și alte lucruri puteau fi schimbate”, mai povestește Filat.

„Alt motiv pe care l-a spus e că am fost implicat în punerea acestor corturi ale lui Petrenco lânga casa lui. Ca argument a spus că a fost văzut Vadim Pistrinciuc (n. r. - fost deputat PLDM) vorbind cu Petrenco acolo. Era evident că orice argumentare era în plus. Dar eu i-am zis care e scopul lui. I-am spus ce cred că se va întâmpla, și asta s-a întâmplat”, a mai spus fostul lider al PLDM.

„Am avut o comunicare telefonică cu Plahotniuc”

„Mai apoi nu ne-am văzut, dar am avut comunicare telefonică cu el. Dar nu vă imaginați că s-a întâmplat în fiecare zi. Eu nu aveam cum să telefonez. Dacă aș vedea acum un telefon mobil, de parcă aș vedea o navă cosmică. Faptul că o perioadă de timp căutam prin pat telefonul, asta e altceva. Comunicarea mi-a lipsit, dar nu telefoanele. Dar să vedeți modul în care eram păzit. La mine e sudat cu armătură locul prin care se dă mâncarea”, a mai povestit Filat.

„Venea o persoană care de regulă mă invita în sala sportivă. O persoană din conducerea DIP (n. r. - fostul Departament al Instituțiilor Penitenciare) și în sala sportivă forma numărul și îmi transmitea telefonul să comunicăm. Prima comunicare telefonică a început atunci când s-a anunțat intenția lui de a deveni prim-ministru. Motivul a fost că trebuie să-i conving pe cei din PLDM să accepte să comunice cu Plahotniuc, pentru că altfel vor ajunge în opoziție. [...] După care au mai fost discuții. [...] Eu n-am comunicat telefonic cu niciunul din cei care au votat pentru Guvern, dar mi s-a permis să vorbesc cu Palihovici, Pistrinciuc, Cobzac, Grama și cu Victor Roșca, dar la nivel de „care-i situația, ce faceți?”, a ilustrat fostul prim-ministru.

„Plahotniuc trebuia să devină premier în 2016. Întunericul trebuie să fie scos la lumină”

„[...] I-am scris o scrisoare lui Timfoti (n. r. - șeful statului de atunci), am considerat și acum consider că Plahotniuc trebuia să devină premier în 2016. Dacă el devenea premier atunci, etapa Plahotniuc în istoria modernă a Republicii Moldova se termina mult mai repede. Întunericul se simte mai bine în intuneric, dar pentru ca să-l distrugi trebuie să-l scoți la lumină. [...] El trebuia să fie lăsat să ocupe funcția respectivă și să răspundă pentru tot ce se întâmpla în Republica Moldova”, a mai spus Filat.

Citește și: Filat spune de ce a acceptat cadouri de la Ilan Șor: „Era o persoană aparent corectă și pozitivă” (VIDEO)

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Oamenii AGORA. Mihai Caragacean, jurnalistul care aduce lumina

Oamenii AGORA. Mihai Caragacean, jurnalistul care aduce lumina

EDITORIAL internațional | A 15-a literă din alfabetul grecesc, vaccinarea obligatorie în UE și mirosul de praf de pușcă dinspre Ucraina

EDITORIAL internațional | A 15-a literă din alfabetul grecesc, vaccinarea obligatorie în UE și mirosul de praf de pușcă dinspre Ucraina

Militar ucrainean: Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi

Militar ucrainean: Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi

Advertoriale
Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Povestea în mujdei și ciocolată a uneia dintre cele mai cunoscute patiserii din Chișinău la Artizanii Gustului

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Noi reguli de intrare în România. Toți călătorii vor completa formularul de localizare a pasagerului
 • 2
  Marina Tauber, adresare către Maia Sandu: „Este un război. În el neapărat vor fi câștigători și invinși, iar învinșii veți fi voi”
 • 3
  Un bărbat de 30 de ani a murit după ce ar fi fost împușcat în timpul unei partide de vânătoare
 • 4
  Reacții după decizia Curții de Apel Bălți de a anula înregistrarea Marinei Tauber în cursa electorală
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.