„L-am întrebat de ce a făcut ce a făcut. El știa toată porcăria asta cu 250 de milioane, că a reprezentat show mediatic și ca motiv de înlăturare a mea. Eu atunci încă nu știam de înțelegerea PD-ului avută cu comuniștii și PLDM-iștii (n. r. - s-a referit la deputații transfugi din PCRM și PLDM). Răspunsul a fost foarte sec: dacă n-o făceam eu, o făceai tu”, a spus Filat în cadrul unui interviu pentru TV8.
„I-am zis: cum putea s-o fac eu, cu Procuratura și Justiția ta, tu având toate metodele la îndemnă? A zis că n-am fost corect în relațiile cu el, și anume mitingul din 6 septembrie (n. r. - 2015) al Platformei DA, el considerând că am participat la organizarea mitingului, având la bază faptul că jumătate din participanți erau PLDM-iști. Dar o spun acum foarte clar, că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA. Și o regret. Poate se întâmplau anumite lucruri. Pe 6 septembrie m-am oprit la un moment dat într-o bifurcație - să merg la Criuleni, unde aveam stabilită o întâlnire, sau să merg în PMAN să vorbesc anumite lucruri, să spun ce cred eu și ce trebuie de făcut. Ca de obicei, am telefonat prietenii din exterior, și mi s-a spus că problemele trebuie rezolvate politic. Dacă o să mergi la tribună ar fi un fel de...”, a declarat Filat.
„Acum mă întorc înapoi... Sigur că la Criuleni mă puteam duce altădată, dacă mă duceam în Piață, nu doar soarta mea, dar și alte lucruri puteau fi schimbate. Alt motiv pe care l-a spus e că am fost implicat în punerea acestor corturi ale lui Petrenco lânga casa lui. Ca argument a spus că a fost văzut Vadim Pistrinciuc (n. r. - fost deputat PLDM) vorbind cu Petrenco acolo. Era evident că orice argumentare era în plus”, a mai spus fostul prim-ministru.
Potrivit lui Filat, această discuție a avut loc la data de 19 decembrie 2015, adică la mai bine de două luni de la reținerea sa din 15 octombrie 2015, când Plahotniuc l-a vizitat în incinta Centrului Național Anticorupție, însoțit de Constantin Botnari. Ulterior, cei doi ar fi avut mai multe discuții telefonice.
https://agora.md/videoframe/7676/650
„Plahotniuc aici (n. r. - la penitenciarul nr. 13) n-a fost, dar am avut o singură întâlnire cu el din momentul arestării mele. A fost pe 19 decembrie 2015, pe la orele 4 seara m-au anunțat că sunt transferat la CNA. Mi-am luat toate lucrurile, tigaia, ceaunul, etc. Am ajuns la CNA, ca de obicei a urmat scoaterea șireturilor. Vă spun cum este: umilința a fost cu vârf și îndesat, au avut grija ca acest lucru să se întâmple mereu”, a început să povestească Filat.
„Am ajuns în celulă și după 11 seara a venit un ofițer și mi-a spus să-l urmez. Am urcat la etajul 4, am intrat într-un birou în care era procurorul interimar anti-corupție Popencu. E persoana care a reușit performanța inegalabilă, să facă în două zile denunțul lui Șor, audierile lui Leancă de acasă, etc. El a fost în stare să facă în timp record, așa ca să-mi scoată imunitatea în Parlament. În două zile ei au decis asta, să-mi scoată ilegal imunitatea. Ne-am salutat, m-a invitat să iau loc. Cred că nici n-am vorbit, câteva propoziții, și mi-a zis că urmează să vină cineva. Apoi a ieșit”, a spus ex-premierul.
Potrivit lui, după o scurtă perioadă în încăpere a intrat Plahotniuc. „După el, Costea Botnari cu borsetka, s-a uitat dacă totul e în regulă în birou, dânsul a arătat ca să rămânem singuri”.
„N-o să vă spun ce gânduri aveam când am rămas singur cu Plahotniuc”
„N-o să vă spun ce gânduri aveam în cap când am rămas cu el singur în birou Eu eram fără șireturi. Aveam gânduri interesante. Am avut o discuție nici scurtă, nici lungă. M-a întrebat dacă am solicitat întrevedearea. Am răspuns că nu. Ulterior am înțeles că a venit bazându-se pe o discuție de-a mea, transmisă prin avocat printr-o persoană, că trebuie de făcut ceva. Am spus că vreau să clarific situația respectivă. Și el i-a transmis să se vadă cu mine să se clarifice. Dar eu n-am solicitat o întrevedere.
L-am întrebat de ce a făcut ce a făcut. El știa toată porcăria asta cu 250 de milioane, că a reprezentat un show mediatic și motiv de înlăturare a mea. Încă nu știam atunci de înțelegerea avută de PD cu PLDM-iștii și comuniștii (n. r. - deputații transfugi). Răspunsul a fost foarte sec: dacă n-o făceam eu, o făceai tu. I-am zis: cum putea s-o fac eu, cu Procuratura și Justiția ta, tu având toate metodele la îndemnă?”, a declarat Filat.
„Regret că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA”
„A zis că n-am fost corect în relațiile cu el, și anume mitingul din 6 septembrie (n. r. - 2015) al Platformei DA, el considerând că am participat la organizarea mitingului, având la bază faptul că jumătate din participanți erau PLDM-iști. Dar o spun acum foarte clar, că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA. Și o regret. Poate se întâmplau anumite lucruri.
Pe 6 septembrie m-am oprit la un moment dat într-o bifurcație - să merg la Criuleni, unde aveam stabilită o întâlnire, sau să merg în PMAN să vorbesc anumite lucruri, să spun ce cred eu și ce trebuie de făcut. Ca de obicei, am telefonat prietenii din exterior, și mi s-a spus că problemele trebuie rezolvate politic. Dacă o să mergi la tribună ar fi un fel de.... Aum mă întorc înapoi. Sigur că la Criuleni mă puteam duce altădată, dacă mă duceam în Piață, nu doar soarta mea, dar și alte lucruri puteau fi schimbate”, mai povestește Filat.
„Alt motiv pe care l-a spus e că am fost implicat în punerea acestor corturi ale lui Petrenco lânga casa lui. Ca argument a spus că a fost văzut Vadim Pistrinciuc (n. r. - fost deputat PLDM) vorbind cu Petrenco acolo. Era evident că orice argumentare era în plus. Dar eu i-am zis care e scopul lui. I-am spus ce cred că se va întâmpla, și asta s-a întâmplat”, a mai spus fostul lider al PLDM.
„Am avut o comunicare telefonică cu Plahotniuc”
„Mai apoi nu ne-am văzut, dar am avut comunicare telefonică cu el. Dar nu vă imaginați că s-a întâmplat în fiecare zi. Eu nu aveam cum să telefonez. Dacă aș vedea acum un telefon mobil, de parcă aș vedea o navă cosmică. Faptul că o perioadă de timp căutam prin pat telefonul, asta e altceva. Comunicarea mi-a lipsit, dar nu telefoanele. Dar să vedeți modul în care eram păzit. La mine e sudat cu armătură locul prin care se dă mâncarea”, a mai povestit Filat.
„Venea o persoană care de regulă mă invita în sala sportivă. O persoană din conducerea DIP (n. r. - fostul Departament al Instituțiilor Penitenciare) și în sala sportivă forma numărul și îmi transmitea telefonul să comunicăm. Prima comunicare telefonică a început atunci când s-a anunțat intenția lui de a deveni prim-ministru. Motivul a fost că trebuie să-i conving pe cei din PLDM să accepte să comunice cu Plahotniuc, pentru că altfel vor ajunge în opoziție. [...] După care au mai fost discuții. [...] Eu n-am comunicat telefonic cu niciunul din cei care au votat pentru Guvern, dar mi s-a permis să vorbesc cu Palihovici, Pistrinciuc, Cobzac, Grama și cu Victor Roșca, dar la nivel de „care-i situația, ce faceți?”, a ilustrat fostul prim-ministru.
„Plahotniuc trebuia să devină premier în 2016. Întunericul trebuie să fie scos la lumină”
„[...] I-am scris o scrisoare lui Timfoti (n. r. - șeful statului de atunci), am considerat și acum consider că Plahotniuc trebuia să devină premier în 2016. Dacă el devenea premier atunci, etapa Plahotniuc în istoria modernă a Republicii Moldova se termina mult mai repede. Întunericul se simte mai bine în intuneric, dar pentru ca să-l distrugi trebuie să-l scoți la lumină. [...] El trebuia să fie lăsat să ocupe funcția respectivă și să răspundă pentru tot ce se întâmpla în Republica Moldova”, a mai spus Filat.
Citește și: Filat spune de ce a acceptat cadouri de la Ilan Șor: „Era o persoană aparent corectă și pozitivă” (VIDEO)
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.