„Dacă n-o făceam eu, o făceai tu”. Filat povestește în detalii vizita lui Plahotniuc în detenție (VIDEO)

„Dacă n-o făceam eu, o făceai tu”. Filat povestește în detalii vizita lui Plahotniuc în detenție (VIDEO)

Vlad Plahotniuc a organizat reținerea și condamnarea lui Vlad Filat, motivându-și acțiunile prin faptul că „dacă n-o făceam eu, o făceai tu”. Potrivit lui Filat, acesta este un fragment din prima și ultima discuție între patru ochi dintre cei doi, avută la peste două luni de la reținerea fostului premier și lider al PLDM. Totodată, Plahotniuc i-a reproșat lui Filat că nu a fost corect în relația cu el, că a contribuit la mitingul Platformei DA din 6 septembrie 2015 și la instalarea corturilor lui Grigore Petrenco de lângă casa sa. Filat i-a replicat atunci că nu avea cum „s-o facă” (n. r. - să organizeze reținerea și condamnarea sa), din moment ce Procuratura Generală și Justiția era subordonată democratului.

„L-am întrebat de ce a făcut ce a făcut. El știa toată porcăria asta cu 250 de milioane, că a reprezentat show mediatic și ca motiv de înlăturare a mea. Eu atunci încă nu știam de înțelegerea PD-ului avută cu comuniștii și PLDM-iștii (n. r. - s-a referit la deputații transfugi din PCRM și PLDM). Răspunsul a fost foarte sec: dacă n-o făceam eu, o făceai tu”, a spus Filat în cadrul unui interviu pentru TV8.

„I-am zis: cum putea s-o fac eu, cu Procuratura și Justiția ta, tu având toate metodele la îndemnă? A zis că n-am fost corect în relațiile cu el, și anume mitingul din 6 septembrie (n. r. - 2015) al Platformei DA, el considerând că am participat la organizarea mitingului, având la bază faptul că jumătate din participanți erau PLDM-iști. Dar o spun acum foarte clar, că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA. Și o regret. Poate se întâmplau anumite lucruri. Pe 6 septembrie m-am oprit la un moment dat într-o bifurcație - să merg la Criuleni, unde aveam stabilită o întâlnire, sau să merg în PMAN să vorbesc anumite lucruri, să spun ce cred eu și ce trebuie de făcut. Ca de obicei, am telefonat prietenii din exterior, și mi s-a spus că problemele trebuie rezolvate politic. Dacă o să mergi la tribună ar fi un fel de...”, a declarat Filat.

„Acum mă întorc înapoi... Sigur că la Criuleni mă puteam duce altădată, dacă mă duceam în Piață, nu doar soarta mea, dar și alte lucruri puteau fi schimbate. Alt motiv pe care l-a spus e că am fost implicat în punerea acestor corturi ale lui Petrenco lânga casa lui. Ca argument a spus că a fost văzut Vadim Pistrinciuc (n. r. - fost deputat PLDM) vorbind cu Petrenco acolo. Era evident că orice argumentare era în plus”, a mai spus fostul prim-ministru.

Potrivit lui Filat, această discuție a avut loc la data de 19 decembrie 2015, adică la mai bine de două luni de la reținerea sa din 15 octombrie 2015, când Plahotniuc l-a vizitat în incinta Centrului Național Anticorupție, însoțit de Constantin Botnari. Ulterior, cei doi ar fi avut mai multe discuții telefonice.


„Umilința a fost cu vârf și îndesat”

„Plahotniuc aici (n. r. - la penitenciarul nr. 13) n-a fost, dar am avut o singură întâlnire cu el din momentul arestării mele. A fost pe 19 decembrie 2015, pe la orele 4 seara m-au anunțat că sunt transferat la CNA. Mi-am luat toate lucrurile, tigaia, ceaunul, etc. Am ajuns la CNA, ca de obicei a urmat scoaterea șireturilor. Vă spun cum este: umilința a fost cu vârf și îndesat, au avut grija ca acest lucru să se întâmple mereu”, a început să povestească Filat.

„Am ajuns în celulă și după 11 seara a venit un ofițer și mi-a spus să-l urmez. Am urcat la etajul 4, am intrat într-un birou în care era procurorul interimar anti-corupție Popencu. E persoana care a reușit performanța inegalabilă, să facă în două zile denunțul lui Șor, audierile lui Leancă de acasă, etc. El a fost în stare să facă în timp record, așa ca să-mi scoată imunitatea în Parlament. În două zile ei au decis asta, să-mi scoată ilegal imunitatea. Ne-am salutat, m-a invitat să iau loc. Cred că nici n-am vorbit, câteva propoziții, și mi-a zis că urmează să vină cineva. Apoi a ieșit”, a spus ex-premierul.

Potrivit lui, după o scurtă perioadă în încăpere a intrat Plahotniuc. „După el, Costea Botnari cu borsetka, s-a uitat dacă totul e în regulă în birou, dânsul a arătat ca să rămânem singuri”.

„N-o să vă spun ce gânduri aveam când am rămas singur cu Plahotniuc”

„N-o să vă spun ce gânduri aveam în cap când am rămas cu el singur în birou Eu eram fără șireturi. Aveam gânduri interesante. Am avut o discuție nici scurtă, nici lungă. M-a întrebat dacă am solicitat întrevedearea. Am răspuns că nu. Ulterior am înțeles că a venit bazându-se pe o discuție de-a mea, transmisă prin avocat printr-o persoană, că trebuie de făcut ceva. Am spus că vreau să clarific situația respectivă. Și el i-a transmis să se vadă cu mine să se clarifice. Dar eu n-am solicitat o întrevedere.

L-am întrebat de ce a făcut ce a făcut. El știa toată porcăria asta cu 250 de milioane, că a reprezentat un show mediatic și motiv de înlăturare a mea. Încă nu știam atunci de înțelegerea avută de PD cu PLDM-iștii și comuniștii (n. r. - deputații transfugi). Răspunsul a fost foarte sec: dacă n-o făceam eu, o făceai tu. I-am zis: cum putea s-o fac eu, cu Procuratura și Justiția ta, tu având toate metodele la îndemnă?”, a declarat Filat.

„Regret că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA”

„A zis că n-am fost corect în relațiile cu el, și anume mitingul din 6 septembrie (n. r. - 2015) al Platformei DA, el considerând că am participat la organizarea mitingului, având la bază faptul că jumătate din participanți erau PLDM-iști. Dar o spun acum foarte clar, că n-am avut absolut nimic cu Platforma DA. Și o regret. Poate se întâmplau anumite lucruri.

Pe 6 septembrie m-am oprit la un moment dat într-o bifurcație - să merg la Criuleni, unde aveam stabilită o întâlnire, sau să merg în PMAN să vorbesc anumite lucruri, să spun ce cred eu și ce trebuie de făcut. Ca de obicei, am telefonat prietenii din exterior, și mi s-a spus că problemele trebuie rezolvate politic. Dacă o să mergi la tribună ar fi un fel de.... Aum mă întorc înapoi. Sigur că la Criuleni mă puteam duce altădată, dacă mă duceam în Piață, nu doar soarta mea, dar și alte lucruri puteau fi schimbate”, mai povestește Filat.

„Alt motiv pe care l-a spus e că am fost implicat în punerea acestor corturi ale lui Petrenco lânga casa lui. Ca argument a spus că a fost văzut Vadim Pistrinciuc (n. r. - fost deputat PLDM) vorbind cu Petrenco acolo. Era evident că orice argumentare era în plus. Dar eu i-am zis care e scopul lui. I-am spus ce cred că se va întâmpla, și asta s-a întâmplat”, a mai spus fostul lider al PLDM.

„Am avut o comunicare telefonică cu Plahotniuc”

„Mai apoi nu ne-am văzut, dar am avut comunicare telefonică cu el. Dar nu vă imaginați că s-a întâmplat în fiecare zi. Eu nu aveam cum să telefonez. Dacă aș vedea acum un telefon mobil, de parcă aș vedea o navă cosmică. Faptul că o perioadă de timp căutam prin pat telefonul, asta e altceva. Comunicarea mi-a lipsit, dar nu telefoanele. Dar să vedeți modul în care eram păzit. La mine e sudat cu armătură locul prin care se dă mâncarea”, a mai povestit Filat.

„Venea o persoană care de regulă mă invita în sala sportivă. O persoană din conducerea DIP (n. r. - fostul Departament al Instituțiilor Penitenciare) și în sala sportivă forma numărul și îmi transmitea telefonul să comunicăm. Prima comunicare telefonică a început atunci când s-a anunțat intenția lui de a deveni prim-ministru. Motivul a fost că trebuie să-i conving pe cei din PLDM să accepte să comunice cu Plahotniuc, pentru că altfel vor ajunge în opoziție. [...] După care au mai fost discuții. [...] Eu n-am comunicat telefonic cu niciunul din cei care au votat pentru Guvern, dar mi s-a permis să vorbesc cu Palihovici, Pistrinciuc, Cobzac, Grama și cu Victor Roșca, dar la nivel de „care-i situația, ce faceți?”, a ilustrat fostul prim-ministru.

„Plahotniuc trebuia să devină premier în 2016. Întunericul trebuie să fie scos la lumină”

„[...] I-am scris o scrisoare lui Timfoti (n. r. - șeful statului de atunci), am considerat și acum consider că Plahotniuc trebuia să devină premier în 2016. Dacă el devenea premier atunci, etapa Plahotniuc în istoria modernă a Republicii Moldova se termina mult mai repede. Întunericul se simte mai bine în intuneric, dar pentru ca să-l distrugi trebuie să-l scoți la lumină. [...] El trebuia să fie lăsat să ocupe funcția respectivă și să răspundă pentru tot ce se întâmpla în Republica Moldova”, a mai spus Filat.

Citește și: Filat spune de ce a acceptat cadouri de la Ilan Șor: „Era o persoană aparent corectă și pozitivă” (VIDEO)

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Uniunea Europeană pregătește al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană pregătește al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Alertă cu bombă la ambasada Ucrainei la Chișinău. În urma verificărilor, obiecte explozibile nu au fost depistate

Alertă cu bombă la ambasada Ucrainei la Chișinău. În urma verificărilor, obiecte explozibile nu au fost depistate

Putin declară că nu înțelege de ce R. Moldova păstrează rezervele de gaze în Ucraina

Putin declară că nu înțelege de ce R. Moldova păstrează rezervele de gaze în Ucraina

Advertoriale
Top 5 vinuri SĂLCUȚA potrivite pentru masa de Crăciun. Descoperă-le și adaugă-le în coșul de cumpărături

Top 5 vinuri SĂLCUȚA potrivite pentru masa de Crăciun. Descoperă-le și adaugă-le în coșul de cumpărături

Ce este comunicarea strategică și de ce Republica Moldova are nevoie de aceasta (VIDEO)

Ce este comunicarea strategică și de ce Republica Moldova are nevoie de aceasta (VIDEO)

Orange Systems te invită la Modular THE VISION, unde fiecare profesionist IT poate testa o reţetă perfectă pentru distracţie

Orange Systems te invită la Modular THE VISION, unde fiecare profesionist IT poate testa o reţetă perfectă pentru distracţie

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
  Prepare for Future | Adam Sigel, Viitorul industriei de gaming și al storytelling-ului
 • DESCIFRAT| Strategia Securității Alimentare 2023-2030: Ce capacitate are R. Moldova să-și acopere necesarul de produse de bază, ce importăm și cum ne afectează crizele (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
Cele mai populare
 • 1
  Cât timp le ia rușilor să pregătească un nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Oficial: „Valurile sunt planificate în avans”
 • 2
  Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele HIMARS trimise Ucrainei, pentru a se asigura că nu vor lovi teritoriul Rusiei
 • 3
  Atacurile cibernetice ale Rusiei împotriva Ucrainei s-au dovedit a fi ineficiente. Care a fost strategia Kremlinului
 • 4
  Aprobat de Guvern! Salariu minim pe țară va fi de 4.000 de lei în anul 2023
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.