UPDATE: Solicitarea Olesei Stamate a fost respinsă. CSM examinează dosarele depuse în concursul pentru funcțiile de judecători la CSJ.

Membrul CSM, Petru Moraru, a cerut demisia președintelui CSM, Victor Micu.

„În această perioadă critică, în care se află sistemul judecătoresc, ați plecat la odihnă, ceea ce consider că nu este frumos. V-ați întors de o săptămână și nu ne-ați convocat. Eu sunt obligat față de judecătorii care m-au ales să pun în discuție acest subiect. Vreau ca astăzi să fie pusă în discuție întrebarea dacă noi mai putem fi reprezentați în sistem de dvs. ca președinte”, a spus Moraru.

În același timp, ministra Justiției, Olesea Stamate, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a subiectului cu privire la desemnarea a șase judecători noi la Curtea Supremă de Justiție. Cererea a venit în contextul în care Ministerul Justistiției prevede reducerea numărului de judecători din cadrul instanței.

Anunțul a fost făcut în contextul în care în ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii are inclusă în agendă selectarea a șase magistrați la CSJ. 

În plus, Stamate a subliniat că alegerea judecătorilor la Curtea Constituțională nu trebuie să aibă loc în grabă. „Acești judecători trebuie să fie integri, profesioniști și cu o reputație ireproșabilă. Astfel, cel mai bine este ca CSM să nu ia decizii în grabă și să ofere societății (și membrilor CSM) suficient timp pentru a analiza candidații, totodată asigurând maximă transparență pe tot parcursul procesului”, a afirmat Stamate.

Vezi și: CSM urmează să aleagă astăzi doi judecători pentru Curtea Constituțională (LIVE)

Amintim că CSM se convoacă, marți, în ședință, la ora 9:00. Pe ordinea de zi a ședinței sunt 11 subiecte, iar cel de-al doilea ține de alegerea a doi judecători la Curtea Constituțională.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!