Manipularea prin intermediul imaginilor video sau a coloanei sonore, folosită tot mai frecvent de unele instituțiii media din Republica Moldova

Manipularea prin intermediul imaginilor video sau a coloanei sonore, folosită tot mai frecvent de unele instituțiii media din Republica Moldova

Principala încălcare admisă de toate cele 12 instituții media monitorizate este amestecul faptelor cu opiniile, urmată de prezentarea selectivă a faptelor și declarațiilor, și de neasigurarea dreptului la replică a celor vizați în știri. Este doar una dintre concluziile Raportului „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 aprilie-30 iunie 2019)”, lansat marți, 16 iulie, de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Potrivit autorului raportului, Victor Gotișan, amestecul dintre fapte și opinii s-a numărat printre tehnicile de manipulare la care instituțiile media au recurs cel mai frecvent atunci când au relatat despre negocierile post-electorale dintre PSRM și Blocul ACUM; învestirea Guvernului condus de Maia Sandu; prăbușirea blocului de locuit de la Otaci și protestul organizat de Blocul ACUM.

În raport se menționează că, pe parcursul lunilor aprilie - iunie 2019, titlurile tendențioase și ironice au fost tot mai des utilizate de jurnaliști, în aceeași categorie de preferințe înscriindu-se și tehnica transferului de imagine negativă în adresa unor politicieni.

Publicitate

Datele monitorizării relevă faptul că jurnaliștii de la unele instituții media continuă să scrie știrile, comițând abateri de la normele deontologice. Au fost identificate atât elemente caracteristice practicilor de propagandă și manipulare informațională, cât și încălcări ale Codului Deontologic al Jurnalistului, printre care etichetarea - Prime TV, Unimedia.info, Canal 3.

Prezentarea selectivă a faptelor, opiniilor și declarațiilor au fost observate la Prime TV, iar lipsa dreptului la replică - la Accent TV, Canal 3 și Unimedia.info. Amestecul dintre fapte și opinii a fost constatat la Prime TV, Canal 3, NTV Moldova, Accent TV, Televiziunea Centrală, TV8, Sputnik.md și Jurnal TV. Altă practică este ironia care a fost aplicată de TV8 și Jurnal TV.

CJI îi îndeamnă pe editorii posturilor TV să supravegheze conținutul editorial pentru ca acesta să corespundă misiunii presei de a informa publicul: Să difuzeze informație neutră, echidistantă și obiectivă.

În perioada aprilie - iunie, au fost monitorizate 12 instituții media: Trei portaluri de știri - Sputnik.md, Kp.md, Unimedia.info - și nouă televiziuni - TV Moldova 1, Prime TV, Canal 3, Televiziunea Centrală (Orhei), Jurnal TV, TV8, PRO TV Chișinău, Accent TV, NTV Moldova.

CJI va publica un nou raport de monitorizare privind manipularea și propaganda în spațiul mediatic autohton în septembrie 2019. Instituțiile media monitorizate sunt selectate în baza criteriilor de audiență, limbă, arie de acoperire și tip de proprietate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal