Potrivit autorului raportului, Victor Gotișan, amestecul dintre fapte și opinii s-a numărat printre tehnicile de manipulare la care instituțiile media au recurs cel mai frecvent atunci când au relatat despre negocierile post-electorale dintre PSRM și Blocul ACUM; învestirea Guvernului condus de Maia Sandu; prăbușirea blocului de locuit de la Otaci și protestul organizat de Blocul ACUM.

În raport se menționează că, pe parcursul lunilor aprilie - iunie 2019, titlurile tendențioase și ironice au fost tot mai des utilizate de jurnaliști, în aceeași categorie de preferințe înscriindu-se și tehnica transferului de imagine negativă în adresa unor politicieni.

Datele monitorizării relevă faptul că jurnaliștii de la unele instituții media continuă să scrie știrile, comițând abateri de la normele deontologice. Au fost identificate atât elemente caracteristice practicilor de propagandă și manipulare informațională, cât și încălcări ale Codului Deontologic al Jurnalistului, printre care etichetarea - Prime TV, Unimedia.info, Canal 3.

Prezentarea selectivă a faptelor, opiniilor și declarațiilor au fost observate la Prime TV, iar lipsa dreptului la replică - la Accent TV, Canal 3 și Unimedia.info. Amestecul dintre fapte și opinii a fost constatat la Prime TV, Canal 3, NTV Moldova, Accent TV, Televiziunea Centrală, TV8, Sputnik.md și Jurnal TV. Altă practică este ironia care a fost aplicată de TV8 și Jurnal TV.

CJI îi îndeamnă pe editorii posturilor TV să supravegheze conținutul editorial pentru ca acesta să corespundă misiunii presei de a informa publicul: Să difuzeze informație neutră, echidistantă și obiectivă.

În perioada aprilie - iunie, au fost monitorizate 12 instituții media: Trei portaluri de știri - Sputnik.md, Kp.md, Unimedia.info - și nouă televiziuni - TV Moldova 1, Prime TV, Canal 3, Televiziunea Centrală (Orhei), Jurnal TV, TV8, PRO TV Chișinău, Accent TV, NTV Moldova.

CJI va publica un nou raport de monitorizare privind manipularea și propaganda în spațiul mediatic autohton în septembrie 2019. Instituțiile media monitorizate sunt selectate în baza criteriilor de audiență, limbă, arie de acoperire și tip de proprietate.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!