75 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului și-au promovat mărfurile pe piața UE

75 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului și-au promovat mărfurile pe piața UE


Prin intermediul unui proiect desfășurat de Camera de Comerţ şi Industrie, cu asistența financiară a Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, 75 de întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului și-au promovat mărfurile pe piața comunitară și au consolidat relațiile lor de colaborare bilaterală.

Pe parcursul anului 2014, aceste companii au participat cu standuri comune la 6 expoziții internaționale specializate, unde și-au prezentat produsele, au făcut schimb de experiență, au identificat parteneri de afaceri.

Rezultatele obținute de către întreprinderile participante au fost prezentate în cadrul conferinței de finalizare a proiectului „Consolidarea capacităţii întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, prin intermediul participării la expoziţii şi târguri specializate”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Camerei de Comerţ şi Industrie, Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, agenți economici beneficiari, inclusiv din stânga Nistrului. 

Proiectul a fost realizat în perioada octombrie 2013 - ianuarie 2015, de CCI, cu suportul Programului UE-PNUD „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, cu scopul de a contribui la dezvoltarea relaţiilor de colaborare între agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului şi la promovarea mărfurilor lor pe piaţa externă.

Proiectul a vizat următoarele sectoare: tehnologii industriale,vinificație, agricultură, industria alimentară, industria încălțămintei, industria textilă.

Pe parcursul anului 2014, CCI împreună cu Programul UE-PNUD au organizat participarea în comun a agenților economici din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană, la 6 expoziții internaționale specializate: 

-Expoziţia mondială industrială „HANOVER MESSE", 7-11 aprilie, or. Hanovra, Germania

- Expoziția internațională "WINE & DELICACIES", 23-25 aprilie, or. Praga, Cehia;

- Expoziţia internaţională de încălţăminte şi articole din piele ”BTS", 2 - 4 septembrie, or. Poznan, Polonia;

- Expoziţia internaţională de textile şi îmbrăcăminte ”ZOOM BY FATEX", 16-18 septembrie, or. Paris, Franţa;

- Târgul internațional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei ”INDAGRA”, 29 octombrie - 2 noiembrie, or. Bucureşti, Romania;

- Expoziţia internaţională de produse alimentare, băuturi, ambalaje şi echipament „INTERFOOD & DRINK", 5-7 noiembrie, or. Sofia, Bulgaria. În total, la expozițiile respective și-au expus mărfurile 75 de producători din Moldova, inclusiv 35 din regiunea transnistreană, cu un număra total de 13 mii 525 de angajați.

- Participarea la expozițiile din cele 6 țări europene a fost precedată de pregătiri speciale: consultanță, seminare practice, care le-au oferit întreprinzătorilor oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile privind promovarea pe piața UE, identificarea potențialilor parteneri de afaceri, soluționarea eventualelor litigii comerciale, beneficiile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. 

Înainte de a pleca la expoziții, 106 persoane (angajați ai companiilor participante), inclusiv 49 din regiunea transnistreană, au beneficiat de circa 300 de consultații individuale referitor la pregătirea mostrelor pentru standuri, lucrul la expoziție, prezentarea atractivă a mărfurilor etc. 

Datorită acestor activități, până la momentul actual, de către companiile participante au fost semnate 16 contracte și 24 de protocoale cu privire la posibilitățile de colaborare cu parteneri de peste hotare. 

Concomitent, proiectul a contribuit la consolidarea încrederii dintre antreprenorii de pe cele două maluri ale Nistrului. Ca urmare a participării cu standuri comune la expoziții, companiile de pe ambele maluri au inițiat 18 contacte de afaceri. 

Sistematizând rezultatele proiectului, remarcăm că, cei 75 de agenți economici și-au îmbunătățit abilitățile de a participa mai eficient la expoziții internaționale, au obținut o experiență valoroasă referitor la modul în care funcționează piața UE, noile tehnologii în domeniu, au aflat care sunt instrumentele moderne de promovare a mărfurilor - informații ce le vor fi utile și pe viitor. Datorită semnării noilor contracte, întreprinderile respective își vor spori capacitățile de producție, vor crea locuri de muncă suplimentare, își vor mări veniturile. 

Programul UE-PNUD „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat în perioada anilor 2012- 2015 și are ca scop promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităților locale, societății civile, comunității de afaceri și altor părți interesate în activitățile de dezvoltare economică și socială a comunităților locale.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Cum au încercat rușii să „recupereze” Basarabia în 1924: Răscoala de la Tatarbunar și procesul celor 500 (2)

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Romeo Lopotencu, demis în toamna anului trecut, restabilit în funcția de directorul al Red-Nord

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Afganistan: Peste 100 de jurnaliști cer ajutorul comunității internaționale pentru sprinjinul libertății presie

Advertoriale
Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

Castel Mimi – legenda locului care scrie istorie, la Bulboaca, de 5 ani (FOTO)

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

De ce aeroportul din Lukla este cel mai primejdios din lume și cum moldovenii au vopsit ouă în Nepal, de Paște. Istoriile documentarului MyEverest

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

Cine sunt experții internaționali, invitați la „Moldova ICT Summit 2021: The Future of Digital”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Au refuzat să lucreze acolo unde au fost repartizați, așa că au fost obligați, de stat, să restituie banii pentru anii învățați. Avocatul Poporului ia apărarea absolvenților Academiei Militare
 • 2
  Testamentul Prințului Philip al Marii Britanii va rămâne sigilat timp de 90 de ani
 • 3
  Autoritățile locale din Cupcini vor aloca 200 mii de lei pentru un bust în memoria primarului socialist Ivan Ostaficiuc (DOC)
 • 4
  Gazprom, suspectat de manipularea pieței de gaze. Un grup de europarlamentari cer anchetarea companiei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.