„Sper că dacă veți primi un sunet de la PAS, PPDA sau președinte, veți avea curajul de a spune nu”. Cum a desemnat Parlamentul noii membri CEC

„Sper că dacă veți primi un sunet de la PAS, PPDA sau președinte, veți avea curajul de a spune nu”. Cum a desemnat Parlamentul noii membri CEC

Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi au fost desemnați de majoritatea parlamentară în funcțiile de membri CEC. Numirea a fost însoțită de multiple comentarii din partea opoziției. Democrații s-au întrebat de ce membrii CEC au fost propuși fără respectarea proporționalității majorității și opoziției, iar P. Șor a comentat preferințele politice ale unuia dintre candidați. Într-un final, cei trei au fost numiți în funcție cu votul a 54 de deputați și au depus jurământul.

Dezbaterile pe marginea alegerii membrilor CEC au fost deschise de democrați. Sergiu Sîrbu s-a arătat nemulțumit de nerespectarea proporționalității majorității și opoziției. „Unul dintre membrii CEC ar trebui să fie înaintat de Partidul Democrat, iar ceilalți doi de către majoritatea formată din PSRM și Blocul ACUM”, a spus deputatul.

Vezi și: Parlamentul propune trei membri la CEC. Printre ei, avocatul lui Năstase și consilierul lui Dodon

Publicitate

Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, s-a interesat câți candidați au mai participat la concurs și cine au fost ei.

„Am avut un concurs care nu era public, la noi în fracțiune. Poate chiar schimbăm legea și stabilim prin lege concursul să fie deschis. Nouă ne-a trebuit să numim membrii CEC ca să reușim până la începerea campaniei electorale”, a motivat președintele comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

„Ați vrut să demonstrați că sunteți mai buni decât noi, nu? Că veți face lucrurile altfel. Întrebarea nu a fost despre candidați – fiecare are calitățile lui – dar dacă spuneți că trebuie concursuri, de ce nu ați ales măcar 2-3 oameni de la fiecare fracțiune? Aveți cel puțin 30 de semnături de la PD ca să modificați spre bine legea”, a comentat Andrian Candu.

Socialistul Vlad Batrîncea a susținut numirea candidaților.

„Sperăm că veți aduce schimbări la CEC, nu doar de formă ci și de conținut. Haideți să facem tot posibilul ca aceste alegeri să aibă loc digital, să nu fie liste cu suflete moarte. Când vom elimina tone de hârtii și factorul uman, poate vom ajunge la un proces cât mai adecvat”, a comentat el.

Prioritățile candidaților

Ulterior, fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, i-a rugat pe candidați să-și spună prioritățile. „Probabil v-ați trasat unele priorități personale. Dați o prioritate care va aduce plus-valoare sistemului electoral”, a cerut democratul.

Primul care a luat cuvântul a fost Dorin Cimil. „Fiind avocat de mult timp, am avut tangența cu legislația electorală. Vreau să o pun pe făgașul unui scrutin corect la nivel local și național”, a spus candidatul propus de PAS.

„Prioritatea nr. 1 e respectarea cadrului legal și atribuțiilor. Cine va câștiga alegerile va decide poporul. Menirea noastră este ca voința poporului să se transpună în realitate”, a comentat Dumitru Pavel, propus în funcție de PPDA.

„Când devii membru CEC, devii membru al echipei. Prioritatea va fi desfășurarea procesului electoral în concordanță cu normele internaționale. Voi depune tot efortul ca și clasa politică și comunitatea internațională să dea notă înaltă proceselor electorale”, a spus și candidatul din partea PSRM, Maxim Lebedinschi.

La final, cu luare de cuvânt a ieșit democratul Sergiu Sîrbu. „Sper că dacă veți primi un sunet de la liderul PAS, PPDA și de la președinte, veți avea curajul de a spune nu. Sper să nu mai treceți niciodată prin experiența de a limita activitatea CEC, să nu vă impună nimeni să demisionați din cauza politicului”, a spus Sîrbu, fiind aplaudat de fracțiunea sa.

Amintim că, la 2 iulie, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a demisionat din funcție. Câteva zile mai devreme, membrul CEC Iurie Ciocan și-a dat demisia. Demisiile au fost urmate și de plecarea vicepreședintei CEC, Rodica Ciubotaru, care și-a depus mandatul la 4 iulie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal