Uniunea Europeană (UE) a alocat peste 123 de mii de euro pentru construcția centrului medical, iar comunitatea a contribuit cu peste 23 mii de euro.

„Mai aproape de oameni și pentru oameni – pe asta își concentrează eforturile Uniunea Europeană atunci când vine vorba de susținere pentru comunități. Acest oficiu modern al medicilor de familie va primi pacienți din împrejurimi, fie că este vorba de malul drept sau de malul stâng al Nistrului. Ne bucurăm că sprijinul nostru va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor într-o manieră incluzivă”, a menționat managerul de proiecte în cadrul Delegației UE, Fabien Schaeffer.

Oficiul medicilor de familie este dotat cu echipament medical modern. Clădirea dispune de încălzire autonomă, apeduct și canalizare. Vechiul sediu se afla într-o construcție avariată. „N-o puteam reconstrui pentru că temelia i-a fost afectată de apele subterane. Chiar dacă în fiecare an făceam reparații cosmetice, sălile se umpleau de igrasie, tencuiala cădea de pe pereți, iar prin gemurile vechi sufla vântul. Condițiile proaste nu erau singura problemă a instituției. Majoritatea utilajelor medicale erau defectate sau învechite”, povestește primarul de Hagimus, Anatol Iepure.

După deschiderea noului centru medical, numărul persoanelor înregistrate la oficiul medicilor de familie din Hagimus a crescut până la 3500 de persoane, dintre care 600 sunt din localitățile din stânga Nistrului.

Oficiul medicilor de familie din Hagimus este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!