
Komsomoliskaya Pravda, înainte de schimbarea puterii: Moldova va muri, dacă ajunge pe mâna Maiei Sandu (VIDEO)
Una dintre publicațiile cu cea mai mare audiență din Republic Moldova este ziarul rusesc, cu oficiu la Chișinău – Komsomoliskaya Pravda. Atunci când vine vorba de știri politice locale – conținutul însă lasă foarte mult de dorit. Cel puțin așa spun organizațiile de media, care declară că aceasta admite de foarte multe ori știri părtinitoare.
・
Reporterii AGORA au urmărit știrile KP în Moldova din ultima jumătate de an, timp în care a observat mai multe comportamente, printre care: 1. Discriminare și sexism; 2. Tratament diferențiat a politicienilor pro-europeni vs pro-ruși.
„Moldova va muri”
În special ne-a atras atenția subiectivismul materialelor în raport cu partidele pro-europene. Înainte de schimbarea puterii în Moldova, KP a admis titluri de genul: „Moldova va muri, dacă ajunge pe Maia Sandu” sau „Năstase și Sandu, ghinioniștii care s-au unit”.
Potrivit secretarului Consiliului de Presă din Moldova, Petru Macovei, preferințele politice ale acestui site și ziar se văd de la o poștă. „În raport cu liderii opoziției (n. r. - opoziția de dreapta de până în iunie 2019) sunt utilizate, de cele mai multe ori, cuvinte la limita limbajului obscen, cu - delicat vorbind - etichete puse inclusiv la limita discriminării, iar acest lucru este o problemă”, consideră sursa.
„Acesta nu e jurnalism de calitate”
Mai mult, ONG-urile de media consideră că ceea ce practică KP în Moldova nu este jurnalism de calitate. „Pentru că, sub nicio formă asta nu este jurnalism de calitate, ca să nu vorbesc despre faptul că deseori nu se face absolut nicio delimitare între știri și materiale de opinie. Consider că această resursă, la fel ca Sputnik în Moldova și România, sunt resurse propagandistice ale Kremlinului, pentru că mesajele narative transmise sunt aceleași. În toată această resură sunt prezentate și puse accente pe poziția Federației Ruse și sunt prezentate într-un context negativ Uniunea Europeană, asistența Uniunii Europene pentru Republica Moldova și pentru regiune, sunt făcute speculații vizavi de planurile de extindere ale Statelor Unite și ale bazelor militare în România și Republica Moldova și alte speculații fără nicio bază factuală”, a adăugat secretarul Consiliului de Presă din Moldova.
Urmăriți reportajul video pentru a vedea ce tip de conținut a publicat Komsomoliskaya Pravda, în special înainte de schimbarea puterii, în iunie 2019.