„Dl Șor a fost un partener fidel al PDM și Procuratura Generală din 2015 a tergiversat atât dosarul Șor, cât și arestarea lui Șor, cât și recuperarea miliardului. Utilizând vechile pârghii, a putut trece grație Poliției de Frontieră, prin aeroport, a avut un canal de trecere separat, protejat de bodyguarzii săi, protejat de Poliția de Frontieră, care nu au avut bine mersi o problemă”, a declarat socialistul Bogdan Țîrdea.

„Putem doar să presupunem, organele de anchetă investighează, dar probabil prin segmentul transnistrean, care nu e controlat de RM. Nu cred că cineva prin punctele oficiale nu a înregistrat. Sperăm organele de anchetă să facă regulă și să-l prindă și să răspundă pentru toate faptele comise”, a spus democratul Sergiu Sîrbu.

„Ați văzut probabil că avea intrare specială în aeroport. Era țara lui Plahotniuc, unde regulile au fost respectate în măsura în care acest lucru îl voia Plahotniuc. Dl Sîrbu probabil cunoaște mai bine, are legătura cu cosmos, cu Plahotniuc, cu nu știu cine. Și știe mai bine cum e procedura de fugit”, a completat deputatul fracțiunii Platforma DA Alexandru Slusari.

„A fost posibil pentru că exista un alt om ca Plahotniuc, care a reușit să captureze toate instituțiile, inclusiv Poliția de Frontieră, care să-i permită acestui individ, acestui hoț, să părăsească țara. – Printr-un punct de trecere oficial, reglementat de autorități? – Din câte am înțeles noi, pe intrările celea clandestine sau nesecurizate de la aeroport, unde așteptau două aeronave, în care a urcat o parte din familie, în alta a urcat individul ăsta și. A părăsit teritoriul”, a menționat președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

Nu țin nici registrul de ieșire și nici registrul de intrare. Vă rog frumos să adresați aceste întrebări celor ce țin de profesia respectivă. Reiese că e posibil să fugi din țară, atât timp cât noi avem un teritoriu pe care autoritățile RM nu-l controlează. PD-ul nu ține registrul la intrări și ieșiri”, a declarat democratul Andrian Candu.

Deputații din fracțiunea Șor au refuzat să comenteze acest subiect.

Vezi și: Cum a fugit Șor din țară? Ce spun deputații din partidul său: „Aberații” (VIDEO)

Pe 16 iulie, Procuratura municipiului Chişinău a demarat o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14-17 iunie 2019, a frontierei de stat de către Ilan Șor. Acuzatorii afirmă că Șor a plecat din țară fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Amintim că în presă s-au vehiculat date precum că Ilan Șor ar fi părăsit R. Moldova, în legătură cu evenimentele din viața politică. Pe 14 iunie însă a apărut o informație documentată prin care s-a anunțat că la bordul unui avion era familia lui Ilan Șor și câteva persoane apropiate acestuia nu și liderul formațiunii, Ilan Șor.

De menționat că, pe 27 iunie, președintele Igor Dodon a declarat că fostul lider PD, Vlad Plahotniuc și deputatul Ilan Șor ar fi avut condiții preferențiale de intrare pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit președintelui Igor Dodon, cei doi ar fi avut intrări separate de ceilalți pasageri, care duceau direct la avion. Declarațiile au fost însă dezmințite de compania care administrează aeroportul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!