Fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, a fost cel care a inițiat discuțiile despre acordarea garanțiilor de stat, iar fostul lider PLDM, Vlad Filat, l-a sprijinit în acest sens. Declarația îi aparține președintelui comisiei parlamentare de anchetă privind furtul miliardului, Alexandru Slusari. Potrivit lui Slusari, aceste concluzii sunt rezultatul audierii de către comisie a lui Victor Bodiu, fostul șef al Consiliului Băncii de Economii în perioada iulie 2012-iulie 2013 și a lui Igor Corman, fost președinte al Parlamentului. Slusari spune că cei doi au confirmat că era posibil ca BEM să fie salvată cel târziu la începutul anului 2013.
„Erau identificate resursele financiare de la Guvern, de la buget, de la acționari minoritari. Dar era posibil de salvat BEM. Asta era solicitarea FMI, a Băncii Mondiale. Până în vara lui 2013 practic credite noi nu au fost acordate, după cum spune domnul Bodiu. Era posibil de salvat BEM atunci prin capitalizarea de la acționarii majoritari, minoritari, cu sprijinul BNM și, cel mai important, cu schimbarea managementului. Nu s-a dorit acest lucru. A fost blocat de factori politic, la nivelul Parlamentului și, din câte am realizat din mai multe informații parvenite, în 2013 chiar Vlad Filat a blocat acest lucru”, a declarat Alexandru Slusari.
„Igor Corman a confirmat acea ședință la care s-a referit și fostul premier Vlad Filat, în ajunul eliberării garanției de stat. Adunarea la Reședința de Stat, la care au participat domnii Leancă, Corman, Filat, Plahotniuc, Timofti și, pare-mi-se, Drăguțanu. Această ședință, din spusele domnului Corman, a avut loc cu câteva zile înainte de a fi acordate garanțiile de stat prin hotărâre secretă a Guvernului Leancă.
Cu inițiativa acestei întâlniri a venit Plahotniuc. El a fost vioara principală a acestei ședințe, convingea pe toți că este necesar de a acorda garanțiile de stat, fără să fie discutate măcar instaurarea administrației de stat în cele trei bănci. Despre asta nu s-a vorbit. L-am întrebat pe domnul Corman cum a înțeles situația. Dânsul a spus că a simțit că există o înțelegere între Plahotniuc și Filat. Primul era Plahotniuc, sprijinit pe alocuri de Filat.
Mesajele au fost sonorizate către Leancă, care câteva zile după a aprobat această hotărâre nefericită”, a mai spus Slusari.
Potrivit lui Slusari, 80% din fluxul banilor sustrași din cele trei bănci a fost în perioada lunii noiembrie 2014.
„1,9 miliarde de dolari au fost sustrase după ce au fost acordate aceste garanții de stat, fără ca statul să controleze acest proces în cadrul celor trei bănci: BEM, Banca Socială și UniBank. Dar pe 25-26 noiembrie, de la BEM prin Banca Socială grupul Șor a scos 13,5 miliarde de lei. Toate aceste acțiuni sunt drept urmare a acestei garanții de stat, acordată pe data de 7 noiembrie, după întâlnirea deja celebră, care a avut loc. Inițatorul acestei întâlniri și a ideii a fost Vlad Plahotniuc, sprijinit de Vlad Filat”, a adăugat șeful comisiei de anchetă.
Următoarea ședință a comisiei de anchetă va avea loc joi la ora 10, unde au fost invitați pentru audieri Viorel Bîrcă, fost vicepreședinte al BEM, fostul deputat PCRM Oleg Reidman și doi deputați PD, Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc.