Opinii contradictorii la Parlament la subiectul noilor reglementări pentru produsele IQOS

Opinii contradictorii la Parlament la subiectul noilor reglementări pentru produsele IQOS

Discuțiile despre proiectul de lege care ar scumpi și ar restricționa produsele IQOS au continuat astăzi la Parlament. Deputați, agenți economici și reprezentanți ai societății civile au venit cu propuneri și poziții personale legate de inițiativa legislativă a unui grup de deputați ai blocului ACUM. În timp ce unii reprezentanți de companii din domeniu se declară speriați de reglementările „drastice” propuse, mai mulți activiști civici văd mai degrabă cu ochi buni inițiativă.

Citește și: Lobby sau ba? În pragul votării unei legi care ar scumpi și ar restricționa produsele IQOS apar articole și petiții care o condamnă. Explicațiile companiei

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Radu Marian, afirmă că nu este cazul să se promoveze ideea ca fumatul să fie considerat la modă, așa cum era în anii 60. Parlamentarul PAS a făcut trimitere la un studiu realizat în SUA, Canada și Marea Britanie, care arată că tinerii sunt atrași mai degrabă de IQOS decât de țigări clasice.

Publicitate

La rândul său, socialistul Vladimir Odnostalco a declarat că susține reglementarea aspectelor ce țin de promovarea IQOS în Republica Moldova. „Sunt de acord cu interzicerea reclamei și a promovării acestor tipuri de produse, să discutăm despre modalitatea de marketing, când se creează impresia că acest produs este la modă”, a declarat deputatul. Odnostalco a propus crearea unui grup de lucru în cadrul comiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, astfel încât acesta să nu fie numeros, dar să absoarbă toate propunerile venite de la părțile interesate.

De cealaltă parte a baricadei, reprezentantul companiei Philip Morris a sugerat parlamentarilor să nu se grăbească cu adoptarea unor noi reglementări, ci să lase suficient timp pentru discuții la subiect, avansând ideea de un an pentru ca business-ul din domeniu să se poată adapta.

„Din 2015 până în prezent, am încercat să prevenim multe neclarități din legea antitutun care nu și-a mai îndeplinit scopul: de a reduce numărul de fumători. Azi am mai aflat un scop nou. Se fac multe, dar la sănătate nu ne gândim. Totul s-a făcut în grabă ca să se arate frumos pe foaie și la TV. Ați vrut să avem o lege restrictivă, dar fără efecte clare. Totul se reduce la „nu, nu, nu”. Asta nu va lucra. Noile restricții față de IQOS nu vor avea efect. Va crește concurența neloială, pentru că așa cum se fuma se va fuma în continuare. E nevoie de o politică de sănătate”, a opinat Aneta Zasavițchi, directoarea Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement.

„Nu luptăm contra fumătorilor, ci luptăm pentru sănătatea oamenilor”, a intervenit Elena Bacalu, președinta comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.

„Statul trebuie să controleze mai bine domeniul, dar nu o face inclusiv din cauza presiunii mare a industriei tutunului. Cred că sănătatea cetățenilor e preocuparea supremă”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun, unul dintre autorii proiectului de lege.

Reprezentantul companiei Imperial Brands s-a arătat speriat de pașii drastici pe care i-ar prevedea inițiativa legislativă. „Ca industrie, vom trece peste asta și vom depăși etapa. Dar consumatorul nostru - nu cred. Studiile spun că toate lucrurile decise rapid duc la urmări total diferite de cele dorite”, a spus Serghei Bibaev.

În același timp, reprezentanta Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Svetlana Nicolăescu, a salutat inițiativa legislativă care „vine să repare golurile existente în legislație”.

Amintim că produsele din tutun care nu arde (în special IQOS și Glo) ar putea fi supuse acelorași restricții și accize ca și țigările obișnuite. Inițiativa aparține unui grup de deputați ai blocului ACUM și se află în discuții la Parlament.

La începutul lunii iulie, Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) și Asociația Businessului European (EBA Moldova) au remis o scrisoare către președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Instituțiile se arată îngrijorate de modalitatea în care a fost promovat proiectul prin care se dorește ca produsele din tutun care nu arde, IQOS și Glo, să fie accizate la același nivel cu restul produselor din tutun.

La scurt timp, reprezentanții a șase instituții din societatea civilă au cerut președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, să nu ia în calcul adresarea Camerei de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) și Asociației Businessului European (EBA Moldova) în privința accizării IQOS. În timp ce primele două instituții cer deputaților să invite mediul de afaceri la consultări publice, membrii societății civile îi îndeamnă pe aleșii poporului să nu ia în calcul scrisoarea primită, întrucât R. Moldova s-a angajat să nu colaboreze cu industria de profil la elaborarea politicilor privind controlul tutunului.

Citește și: Lobby sau ba? În pragul votării unei legi care ar scumpi și ar restricționa produsele IQOS apar articole și petiții care o condamnă. Explicațiile companiei

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal