„Enunțăm situația gravă creată ca urmare a evadării inculpatului Petic Gheorghe din sala de judecată în timpul ședinței de judecată. Și mai grav, acesta a fost ajutat de către susținătorii acestuia, cărora instanța de judecată le-a permis să asiste în ședința de judecată”, se arată în adresarea Curții de Apel Chișinău.

„Numărul mare de susținători atât din sală, cât şi din holul instanței la instigarea directă şi îndemnul direct al lui Gheorghe Petic, au dat buzna agresând în mod vădit angajații instituţiei penitenciare și reprezentanții poliției judiciare care erau în număr neînsemnat față de cetățenii prezenți. Situația enunțată este una fără precedent”, se mai arată în declarația instituției.

„Curtea de Apel Chişinău califică drept o imixtiune şi presiune directă asupra completului de judecată care examinează dosarul în cauză şi asupra tuturor judecătorilor din țară care examinează dosare de rezonanță şi mediatizate, or în circumstanțele date nici nu poate fi vorba de o justiție independentă”, consideră instituția, solicitând instituțiile menționate să ia act de acest caz.


Astăzi, judecătorii Curții de Apel Chișinău au respins cererea avocaților lui Gheorghe Petic de a-l elibera din arest pe activistul PPDA.

Petic a ieșit în pragul instituției în fața susținătorilor săi, declarând că a plecat din fața magistraților pentru că Parlamentul a declarat, la 8 iunie, că Republica Moldova este un stat capturat.

„Noi nu avem justiție. Am ieșit în baza declarației de stat capturat. Procuratura, CNA și judecătoriile sunt instituții captive. Dacă instituțiile au fost declarate captive, înseamnă că plecarea mea a fost corectă”, a declarat Petic, însoțit de deputații Chiril Moțpan și Inga Grigoriu.

Vezi și: Gheorghe Petic nu a fost eliberat in arest. Activistul PPDA a ieșit în fața susținătorilor săi (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!