„Comisia de Anchetă a furtului miliardului face o greșeală când abordează evenimentele anului 2013 din perspectiva anului 2019”, a menționat Valeriu Lazăr în cadrul Clubului Presei Economice, desfășurat miercuri, 17 iulie la Chișinău. Fostul ministru al Economiei spune că atunci era de neconceput ca cineva să privatizeze banca doar pentru a o devaliza. 

Potrivit ex-ministrului, au existat două episoade mari: Anul 2012-începutul lui 2013 - când a fost dată prima lovitură de vreo două miliarde și ulterior, luna noiembrie 2014, după cum spune raportul Kroll. Pentru Valeriu Lazăr este o enigmă faptul că după 2013, atât la Banca de Economii, cât și la Aeroportul Internațional Chișinău a ajuns același proprietar, Ilan Șor.

Ex-ministrul spune că sarcina privatizării era doar să închidă acea gaură imensă din conturile băncii care aparținea statului. „La finele lui 2012 la BEM existau credite neperformante de 1,4 miliarde de dolari, ce reprezenta 55% din portofoliul de credite, nu era vorba despre câteva sute de milioane. La acestea sau mai adăugat niște gajuri fără valoare de circa 600 milioane de lei. Era deci vorba despre două miliarde de lei. De unde a apărut Șor nu pot să știu. Și la aeroport nu pot spune cum a apărut Șor, deoarece când am plecat de la minister (2014), acolo era cu totul altă structură. Dar chiar nu cred că Șor era artizanul la toată epopeea asta.”, consideră ex-ministrul.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, din cabinetul căruia făcea parte și Valeriu Lazăr, spunea că cel care a gândit schema furtului miliardului este actualul vicepreședinte al PD, considerat omul de încredere al lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!