Deputatul Oleg Lipskii s-a interesat care este structura rezervei BNM. „Partea cea mai mare noi o avem plasată în valori mobiliare care sunt în dolari, pentru că este o valută mai profitabilă și are o rată a dobânzii mai mare. Avem plasamente și în euro, o porție mai mică în liră sterlină”, a enumerat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Întrebați dacă avem rezerve și în metale prețioase, un reprezentant al BNM a venit cu explicații. „În anii 90 se confisca mult aur de la antreprenori. Acesta, potrivit instanțelor de judecată, trecea în posesia statului. Apoi s-a convenit să fie vândut agenților economici. Nu s-a vândut și cu mai mulți ani în urmă s-a decis ca aurul să fie topit, trecut în lingouri și BNM l-a răscumpărat în rezerva sa. Alte rezerve în valori de genul ăsta noi nu avem”.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!