„Eu am solicitat printr-o scrisoare oficială să se examineze posibilitatea acordării R. Moldova a prețului la gaze de la 1 septembrie până la 1 ianuarie. Adică pentru patru luni până la sfârșitul anului să avem o reducere la prețul de intrare. Dacă nu va fi această reducere, chiar și din contul rezervelor interne care vor fi depistate de noul șef de la Moldova-Gaz, există riscul de majorare a tarifelor, iar noi nu ne dorim asta”, a declarat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a adăugat că discuțiile și negocierile pe acest subiect se vor încheia peste o lună și jumătate:

„Asta poate fi doar o decizie politică. Un avantaj al nostru este că avem statutul de observator al Uniunii Euroasiatice. Noi nu suntem membri, dar suntem observatori, statut care ne permite. Decizia va fi luată în cadrul unei întrevederi care ar putea să aibă loc cu domnul Putin”.

De la 1 ianuarie 2019, preţul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom constituie 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Potrivit datelor ANRE în anul 2018, în Republica Moldova (fără regiunea transnistreană) au fost importate 1,13 miliarde metri cubi de gaze, cu circa 9,3% mai mult (apoape 96 milioane metri cubi) decât în 2017.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!