În total, între anii 2013-2019 au fost semnate 38 de contracte de parteneriat public privat și concesiune. Curtea de Conturi urmează să prezinte raportul de audit în timp de 60 de zile. Potrivit deputatului Igor Munteanu, Curtea de Conturi va oferi un audit larg, inclusiv financiar, asupra proprietăților privatizate. Hotărârea a fost votată de majoritatea deputaților vineri, 19 iulie, în plenul Parlamentului.

În cadrul aceeleași ședințe de Parlament, deputații au decis instituirea unui moratoriu asupra proceselor de privatizare a bunurilor publice. În Hotărâre scrie că unele privatizări au fost efectuate în regim de urgență, într-un mod suspect, de către guvernarea Partidului Democrat. Pentru a bloca acele procese suspecte, deputații consideră că este motivată suspendarea tuturor proceselor de privatizare până la finalizarea activității comisiei de anchetă.

Deputații au anunțat la ședința de plen că intenționează să-i tragă la răspundere pe cei care au încheiat contractele de privatizare și consionare a celor patru întreprinderi de stat privatizate. Aceștia vor să rezilieze contractul de vânzare a Air Moldova.

Hotărârea de instituire a moratoriului a fost susținută de majoritatea celor prezenți în sala de ședințe a Parlamentului.

AGORA amintește că în iunie 2019 Parlamentul a creat și o comisie de anchetă pentru a analiza modul de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice începând cu anul 2013. Raportul comisiei va prezentat în termen de 120 de zile, în Parlament.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!