Proiectul prevede amânarea obligațiunii de majorare a capitalului social al intermediarilor de asigurări pentru încă cel puțin șase luni, anterior ei fiind excluși din circuitul vânzării produselor RCA și Carte Verde.

„În momentul de față există un blocaj și dacă nu-l evităm majoritatea brokerilor vor trebuie să-și înceteze activitatea. CNPF a prezentat mai multe idei de îmbunătățire, dar aceste amendamente vor putea fi examinate de Parlament abia în toamnă. În condițiile acestui blocaj actual trebuie să luăm unele decizii pe termen scurt. Brokerii sunt nevoiți în aceste momente să țină câte patru, cinci aparate de casă diferite de la diferiți asiguratori. Erau poveri suplimentare nepotrivite pentru domeniul activității lor”, a declarat autorul inițiativei.

Opoziția nu a susținut însă inițiativa.

„Ați menționat că 12 din 55 de companii s-au conformat noilor norme. Aici vă contraziceți când vorbiți de posibile intenții de monopol. Dacă ar rămâne doar cei 12, deja nu va fi monopol. Dar, ați luat în considerare nevoile și interesul cetățeanului? Ați luat în considerare că după aceste modificări prețurile la RCA vor crește? Haideți să treacă o săptămână, două, trei, poate până în toamnă, și să întrebăm atunci cetățenii cât de fericiți sunt ei. PDM nu va susține această inițiativă, chiar dacă dvs susțineți că astfel s-ar stimula dezvoltarea segmentului de asigurări funciare, deși nu este foarte clar cum se va întâmpla acest lucru”, a declarat în context deputatul democrat Andrian Candu.

„Sunteți exact ca în povestea cu drobul de sare”, i-a replicat autorul proiectului cu referire la posibila majorare de prețuri a asigurărilor tip RCA. În ajutor i-a venit și vicepreședintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Iurie Filip. 

„Noi trebui să corelăm tariful cu capacitatea asiguratorilor de răscumpărare a bunurilor. Eu personal consider că, în prezent, tarifele sunt subestimate în asigurări. Ultimele rapoarte arată că din 16 companii, cinci deja sunt sub criteriile stabilite de legislație”, a declarat funcționarul. 

Pentru a intra în vigoare proiectul urmează să fie promulgat de președintele Republicii Moldova, iar ulterior publicat în Monitorul Oficial.

Amintim că în noiembrie 2018 brokerii de asigurare și agenții de asigurări au fost excluși din circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verde, în urma unor modificări la Legea cu privire la asigurări.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!