
Votat în prima lectură! Produsele IQOS, tot mai aproape să fie impozitate și supuse acelorași restricții ca și țigările obișnuite
Produsele din tutun care nu arde (în special IQOS și Glo) vor fi supuse acelorași restricții și accize ca și țigările obișnuite. După ce ieri, Guvernul a dat aviz pozitiv pentru inițiativa venită din partea unui grup de deputați ACUM, astăzi documentul a fost votat în prima lectură de Parlament.
・
Fumatul produselor din tutun care nu arde va fi restricționat asemeni țigărilor obișnuite. Adică, produsele heat-not-burn vor fi interzise în spații închise și semi-închise, în stații, în parcuri, pe terenuri de joacă și alte locații în care deja de trei ani e interzis fumatul obișnuit.
În prezent, țigările de tip heat-not-burn se accizează cu 87 de bani sau de 11 ori mai puțin decât un pachet de țigări obișnuite – 9,6 lei. Potrivit autorilor, pentru fiecare pachet de tip Heets, bugetul de stat pierde 8,7 lei. Aceștia au mai notat că în 2018 au fost importate 37.840.000 de țigări Heets utilizate pentru IQOS, ceea ce a cauzat prejudicii de circa 16,4 milioane de lei.
Autorii menționează că modificările care s-au făcut anterior au fost netransparente și în detrimentul bugetului de stat.
„Au fost scutiri introduse netransparent la inițiativa fostului deputat democrat Corneliu Dudnic. Dar, Republica Moldova nu va face experimente pe sănătatea cetățenilor”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.
„Lupi în piele de oaie”
„Fostul Parlament a permis ca aceste produse să fie lansate pe piață fără restricții. Să nu ne lăsăm seduși de industria de tutun. Creșterea accizelor nu va duce neapărat la creșterea prețului. Da, asta ar însemna pentru ei câteva milioane în minus, dar cred că între aceste milioane și sănătatea cetățenilor vor alege sănătatea cetățenilor. Industria tutunului nu este industria laptelui, nu este industria IT. Interesul lor este în primul rând profitul. Ei vor plăti pe oricine ca să-și apere interesele. Să nu ne lăsăm amăgiți. Sunt niște lupi în piele de oaie”, a ținut să menționeze la rândul său deputatul PAS Dan Perciun.
Primul proiect susținut de toate fracțiunile parlamentare
Opoziția parlamentară nu a avut nicio întrebare sau comentariu pe acest subiect. Mai mult, deputatul democrat Andrian Candu a propus ca proiectul să fie votat în ambele lecturi. Pentru că pe parcurs au parvenit mai multe amendamente din partea Ministerului Finanțelor, autorii inițiativei au propus ca documentul să fie votat doar în prima lectură, urmând ca în maxim 10 zile să fie adoptat și în lectură finală.
Poziția IQOS
„Nu este nimic special făcut pentru IQOS, iar dacă se constată necesitatea ridicării accizelor este un proces normal. În acest caz, autoritățile de reglementare, Guvernul și Ministrul Finanțelor, trebuie să ia decizii luând în considerare atât mecanismul de taxare, cât și venitul mediu al populației. Philip Morris este reprezentat în mai mult de 180 de țări și peste tot compania gestionează afacerea în concordanță cu standardele locale, dar și internaționale. Nu are sens pentru o companie atât de mare să riște businessul încercând să aplice standardele neconforme, mai ales în Republica Moldova”, a declarat în cadrul unui interviu pentru AGORA Denis Zhogolev General Manager Philip Morris International în Republica Moldova.
Urmăriți în curând pe AGORA un interviu la acest subiect cu șeful iQos Moldova
Amintim că inițiativa ca produsele din tutun care nu arde (în special IQOS și Glo) să fie supuse acelorași restricții și accize ca și țigările obișnuite a trezit un val puternic de critici. În spațiul public a apărut o petiție care solicită „respingerea interdicțiilor absurde la IQOS”, semnată deja de aproape 500 de persoane. La fel, Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham Moldova) și Asociația Businessului European (EBA Moldova) au remis anterior o scrisoare către președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi exprimându-și îngrijorarea față de modalitatea în care a fost promovat proiectul.
Un detaliu din partea secretarului general al Sănătății
Am abordat subiectul articolului și într-o discuție cu secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca. „Eu vreau să vă spun că a fost o mare campanie de lobare a industriei tutunului și mai ales Philip Morris în Moldova pentru promovarea acestor dispozitive (n.r. - IQOS). O spun cu toată certitudinea: una din condițiile puse doamnei Silvia Radu la învestire a fost și promovarea acestui proiect al industriei tutunului cu diverse interese. (...) Clar că asta nu s-a făcut pentru ochi frumoși”, ne-a declarat oficialul.