În ședința Parlamentului de vineri, 19 iulie, s-a menționat că Guvernul pierde anual milioane de euro datorită schemelor cu vânzarea de țăgarete. Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, între anii 2015-2019, pe acest segment a fost un rulaj de aproape 3 miliarde de lei, dintre care 75% din volumul de țigarete erau vândute ilegal.

Dan Perciun a spus că dacă aceste țigări nu ar fi fost vândute prin Duty Free atunci venitul la buget ar fi crescut cu 170 milioane de lei.

La aceste ilegalități s-a ajuns prin modificarea Codului Vamal, în anul 2014. 

La rândul său, Dumitru Diacov a spus că democrații vor susține proiectul cu două mâini, inclusiv închiderea acestora, dar le-a sugerat celor de la guvernare să aibă grijă de antreprenori și bugetul de stat.

Cu scopul de a exclude frauda economică, magazinele Duty Free din regiunea transnistreană vor fi închise, iar normele care permiteau vânzarea țigaretelor fără accize să fie anulate, a menționat Igor Munteanu. 

Socialistul Ion Ceban a spus că „contrabanda este o crimă. Nicio argumentare că ar fi suplinit venitul la buget nu are rezonabilitate. Sunt bani negri. (...) Cineva din Parlament se face responsabil. Serviciul de informații și securitate să vină să ne spună cine se face de vină și când oare va răspunde”.

Deputatul Lilian Carp a îndemnat „parlamentarii să lucreze pentru toți antreprenorii, dar nu pentru Gicu. Modificările la Codul Vamal a avut ca obiectiv avantajarea cuiva. Toate se făceau pentru Gicu, la noi în Republica Moldova. Gicu se ocupa de una, Gicu se ocupa de alta. Și pentru Gicu, într-un fel sau altul, s-au făcut și aceste modificări. (...) Republica Moldova pierde un buget de stat”. Lilian Carp a mai precizat că Parlamentul nu a avut dreptul să permită deschiderea acestor magazine în Transnistria, deoarece asta duce la o recunoaștere a regiunii neconstituționale. 

Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, a mai spus că treptat vor fi majorate accizele la țigări până la nivelul celor din UE.

Proiectul de lege privind anularea modificărilor la Codul Vamal a fost votat în două lecturi de cei 80 de deputați prezenți vineri, 19 iulie, la ședința de plen a Parlamentului. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!