„Strămoșii noștri latini ne-au lăsat o moștenire genetică stufoasă. Una din înțelepciunile pe care au spus-o este că repetarea este mama cunoștințelor. Eu constat că lucrurile nu s-au schimbat în Parlament cu referire la observația pe care am făcut-o vineri (n.r 12 iulie).
Reiterez faptul că există o decizie a Academiei de Știință din 2016 și a Ministerului Educației privind conformarea scrierii în limba română cu „â”. Aici ca să repet mai mult, „vreun”, „vreo” se scriu împreună, „niciun”, „nicio” se scriu împreună, „sunt” și alte chestiuni care trebuie să le facă Parlamentul și instituțiile de stat, inclusiv Guvernul. Ca să nu existe interpretări și speculații, numele de familie și localitățile rămân așa cum sunt ele și în document”, a declarat Țîcu.
„Dacă vreți să vă scutiți de lecțiile mele de moralitate lingvistică și academică la începutul fiecărei ședințe de Parlament, rog secretariatul și doamna președinte să intervină pentru această conformare. Eu sunt om de știință și mă conformez acestor adevăruri științifice care există și care trebuie să fie respectate pentru un for legislativ suprem al țării”, a mai adăcugat deputatul.
AGORA amintește că Octavian Țîcu a intervenit cu aceiași propunere și la o ședință plenară anterioară. Alesul poporului a spus atuncică fiul său, care e în clasa a noua, l-a atenționat că mai multe cuvinte din actele legislative se ortografiază cu „î” în loc de „â”. În context, Țîcu a cerut Secretariatului Parlamentului și Guvernului să „fie atenți cum scriu”.
Citește și: Newton, limba română și sfatul fiului de clasa a IX-a: Ce a cerut Țîcu în plenul Parlamentului?
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.