UPDATE 20:48 După pronunțarea sentinței, Gheorghe Petic a mulțumit avocaților, prietenilor și colegilor. „În continuare vom lupta să facem dreptate în această țară, o justiție și o poliție corectă, o dreptate pentru fiecare cetățean, să facem o țară în care vrem să trăim. Niciodată n-au putut să mă îngenuncheze și astăzi am declarat că nu există în R. Moldova un lucru mai sfânt decât să fie lege pentru toți, pentru că în urma unor fărădelegi suferim noi toți”, a spus șeful organizației de la Ungheni a PPDA.

Petic i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni să revină acasă pentru a construi o justiție corectă și a lansat săgeți către foștii guvernanți.

„Da, în penitenciare sunt oameni care merită să stea, dar sunt și oameni care au fost puși pe criterii politice, care n-au vrut să împartă business-uri cu Damir, Candu, Plahotniuc, cu cine a fost la guvernare”, a mai spus fostul polițist de frontieră.

Știrea inițială:

Potrivit zdg.md, care îi citează pe avocații lui Petic, există divergențe între declarațiile făcute de victimă anterior și afirmațiile făcute astăzi în fața judecătorilor.

Într-un final, instanța a trimis la rejudecare cauza în prima instanță și l-a eliberat pe fostul polițist de frontieră.

Gheorghe Petic are interdicția de a părăsi Republica Moldova timp de 60 de zile. Decizia instanței este irevocabilă


„Mulțumim tuturor cetățenilor care au rezistat până în ultima clipă în apărarea cauzei lui Gheorghe Petic! Adevărul va triumfa mereu când de partea lui vor sta oamenii buni. Gheorghe, ești eroul nostru! Astăzi vei merge acasă lângă cei dragi. Victorie!”, a scris pe Facebook deputata Inga Grigoriu.

Iată declarațiile avocatului lui Gheorghe Petic, Anatolie Istrate, înainte de anunțarea deciziei instanței:


Precizăm că ieri, 18 iulie, judecătorii Curții de Apel au respins cererea apărării de recuzare a completului de judecată, dar și cererile de eliberare pe garanție a lui Gheorghe Petic.

Tot ieri, Gheorghe Petic a ieșit din sala de judecată în timpul ședinței de judecată, acțiune care a determinat Curtea de Apel Chișinău să se adreseze Guvernului, Parlamentului, Președinției și misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău privind caracterul inadmisibil al unei astfel de acțiuni. La rândul său, Petic și-a justificat acțiunea prin faptul că Parlamentul a recunoscut, la 8 iunie curent, caracterul capturat al instituțiilor statului.

Citește și: Moțpan: Comportamentul lui Petic nu poate fi încurajat, dar a fost o stare de afect. Ședința de judecată va fi reluată

Amintim că Gheorghe Petic a fost condamnat la închisoare cu executare într-un dosar penal în care este acuzat de viol. Fostul polițist de frontieră declară că este nevinovat și afirmă că dosarul penal pe numele său este unul politic. Petic afirmă că dosarul penal i-a fost deschis după ce ar fi demascat o schemă ilegală de contrabandă acoperită de fosta conducere a Ministerului de Interne.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!