„În premieră, la Comrat au venit președintele, președintele Parlamentului și premierul”

Igor Dodon i-a felicitat pe găgăuzi pentru „această zi măreață”, a asigurat-o pe Irina Vlah de toată susținerea guvernării și a accentuat faptul că în premieră la un astfel de eveniment la Comrat au venit președintele și conducătorii Parlamentului și Guvernului.

„Mulți locuitori din alte regiuni se uită și invidiază ceea ce se întâmplă în Găgăuzia. Pentru că aveți un astfel de Bașcan, pentru că aveți rezultate, că aici, la sudul republicii, se fac schimbări reale în bine în ultimii patru ani”, a declarat șeful statului în cadrul ceremoniei.

„Găgăuzia este un exemplu pentru alte regiuni”

În discursul său, Zinaida Greceanîi i-a felicitat locuitorii autonomiei cu ocazia realegerii Irinei Vlah. „Irina Vlah și echipa ei au arătat că este posibilă dezvoltarea regiunii nu pe seama banilor furați de la oameni, ci prin muncă asigură şi dedicată, prin atragerea investițiilor atât din Est, cât și din Vest, prin dezvoltarea sistematică a relațiilor Găgăuziei cu partenerii externi. Și dacă acest lucru a reușit în Găgăuzia, sunt sigură că poate și ar trebui să fie realizat şi în alte regiuni ale Moldovei”, a spus președintele Parlamentului.

Potrivit ei, rezultatele activităţii Irinei Vlah sunt un exemplu excelent pentru întreaga republică.

Atât Dodon, cât și Greceanîi, și-au ținut discursurile exclusiv în rusă, principala limbă de comunicare în regiunea autonomă.


„Vrem să ajutăm la dezvoltarea și promovarea limbii și culturii găgăuze”

Maia Sandu a urcat pe scenă urându-le „bună ziua” celor prezenți, după care și-a ținut discursul în limba rusă.

Șefa Guvernului a vorbit despre corupția din Republica Moldova și necesitatea de a întări instituțiile pentru care acestea să-și facă bine treaba. Maia Sandu le-a transmis găgăuzilor că Guvernul va asista Găgăuzia la dezvoltarea și promovarea limbii și culturii găgăuze.

„Vrem ca Găgăuzia să se dezvolte armonios componența Republicii Moldova, în limitele Constituției R. Moldova, spre binele țării noastre”, a spus Maia Sandu.


Pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu și-a motivat participarea la învestirea Irinei Vlah în calitate de Bașcan al Găgăuziei prin faptul că își dorește o societate unită și solidară.

„Indiferent de divergențele politice sau ideologice, e timpul să punem capăt divizărilor între cetățenii țării noastre.

Îmi doresc ca de acum înainte limba, cultura, etnia să nu mai fie folosite drept motive de dezbinare. Îmi doresc ca toți cetățenii Republicii Moldova să fie mândri de țara în care locuiesc”, a scris șefa Cabinetului de miniștri pe pagina sa de Facebook.

La ceremonia de învestire a ținut un discurs și mitropolitul Vladimir.

La eveniment au participat mai mulți deputați din fracțiunea PSRM, iar în audiență a fost observat și președintele interimar al Partidului Democrat, Pavel Filip.

Ceremonia oficială a fost urmată de un concert, unde evoluează și cântăreața Sofia Rotaru:


Alegerile în UTA Găgăuzia s-au desfășurat la 30 iunie curent, Irina Vlah fiind aleasă pentru al doilea mandat cu votul a 91,27% din alegători.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!