Deputatul Igor Munteanu a menționat că urmează să fie achiziţionate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achiziţiilor publice, se arată în comunicatul Parlamentului Republicii Moldova. 

Igor Munteanu constată că nemodificarea termenului ar putea contribui la încetinirea procesului de livrare a producției ușor alterabile în grădinițe, școli și spitale, deoarece ar dura eliberarea facturilor fiscale din sistemele contabile. De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

Deputatul Radu Marian „nu a fost de acord cu o extindere atât de mare. Cred că de prea mult timp se tergiversează obligativitatea (cinci ani), însă Ministerul Finanțelor dă asigurări că va depune toate eforturile ca toate instituțiile de stat să fie gata până atunci să adopte e-facturile”.

Totodată, deputatul Dumitru Alaiba a scris că „e-factura a fost amânată pentru că nu s-a acţionat la timp, a apărut o problemă. În loc să facă reforme, făceau scheme. Am luptat pentru această e-factură din 2014 până în 2016, până am plecat din guvern. Sunt oameni care au luptat până în acest moment. Dar sunt oameni, care au luptat împotriva e-facturii”.

Obligativitatea facturilor fiscale în format electronic este valabilă doar pentru achizițiile publice în categoria cărora întră și aprovizionarea instituțiilor de învățământ școlar și preșcolar, precum și a instituțiilor medico-sanitare. 


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!