Vineri, 19 iulie, am publicat o ştire despre faptul că datele din registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova arată că Agenţia Servicii Publice (ASP) nu i-a retras încă firmei Altai SRL licența pentru activitatea de duty-free.

Licenţă retrasă ca urmare a sesizării din partea SIS

În aceeaşi zi, am fost sesizați de Direcţia comunicare și protocol a Guvernul Republicii Moldova privind faptul că informaţia nu ar fi corectă şi că licenţa companiei Altai SRL pentru activitatea de duty-free, a fost retrasă încă pe 16 iulie 2019, de către ASP. Totodată ne-a fost remisă şi decizia ASP privind retragerea licenţei.

Documentul arată că decizia a fost emisă după două sesizări din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate: din 5 iulie şi din 16 iulie 2019 şi ca urmare a constatării „nerespectării condițiilor de licențiere”, рrеvаzutе în art. 95 alin. 5 din Codul Vamal - „Mărfurile admise spre vînzare în magazinele duty-free pot fi comercializate numai în cantităţi destinate uzului personal. Mărfurile pot fi comercializate numai în ambalaje şi în cantităţi uzuale pentru comerţul cu amănuntul”.

În consecinţă Agenția Servicii Publice a decis pe 16 iulie, de a „retrage licența seria А MMII nr.057270 din 20.06.2017, eliberată SRL „АЛТАЙ” pentru genul „activitatea magaziпelor duty-frее”.

Totodată ASP a obligat SRL "АЛТАЙ" ca "în decurs de 10 zile luсrătоаrе de lа data adoptării" deciziei, să dерună lа Agenția Servicii Publice licența retrasă.

Firma mai are o altă licenţă?!

Am verificat iarăşi registrul public electronic al actelor permisive din Republica Moldova, care arată că într-adevăr liсеnța пr.057270 din 20.06.2017 are statutul „retragere”.


Pe de altă, parte acelaşi registru arată că SRL „АЛТАЙ” poate activa în continuare pentru că mai are valabil un alt act permisiv, emis de ASP pe 11 iunie 2019 şi care este valabil din 20 iunie şi până pe 20 decembrie 2019.


Actul se numește „Licență pentru activitatea magazinelor dutyfree (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free”.

O clarificare a acestei situaţii poate oferi doar Agenţia Servicii Publice.

Citește continuarea pe Mold-street.com.

AGORA precizează că deputații au votat unanim, la 19 iulie curent, pentru închiderea magazinelor Duty-Free deschise în regiunea transnistreană. Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliță, a cerut abrogarea modificărilor la Codul Vamal care a permis vânzarea țigaretelor fără accize în magazinele Duty-Free din regiunea transnistreană. Potrivit ministrei, în primele cinci luni ale anului 2019 au fost comercializate un miliard de țigarete în trei magazine Duty-Free din regiunea transnistreană, de trei ori mai mult decât în Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!