Explicația acestei creşteri are legătură cu  deprecierea semnificativă a leului moldovenesc faţă de dolar în prima jumătate a acestui an.

De menționat este și faptul că de la începutul anului 2019, Ministerul Finanțelor a efectuat cu succes operațiuni de convertire a împrumuturilor de stat externe în sumă de 92,7 milioane de dolari. 

Şi datoria de stat internă s-a majorat de la inceputul anului cu aproximativ 371,5 milioane lei şi a constituit 23,43 miliarde lei pe 30 iunie 2019. Potrivit Ministerului Finanţelor, modificarea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emisiunii Valorilor Mobiliare de Stat pe piaţa primară.

Totodată cota datoriei de stat în Produsul intern Brut  a coborât la nivelul de 26,2%, cu 0,9 puncte procentuale mai puțin decât la finele anului trecut. Cheltuielile pentru serviciul datoriei de stat în primele şase luni ale anului 2019 au constituit aproximativ 800 de milioane lei.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!