În debutul articolului, jurnaliștii francezi menționează că pentru prima dată rușii și occidentalii au fost de acord să scape de un „oligarh greoi”, care conducea din „spatele scenei” instaurând corupția și frica peste mică republică post-sovietică.

„Totul s-a încheiat prin pierderea puterii. După nouă ani de regim terorist, "oligarhul toxic" Vladimir Plahotniuc a fugit din țară pe 18 iunie, spunând într-o declarație că "nu se mai simte în siguranță în Moldova", se arată în articol. 

Jurnaliștii francezi adaugă că de atunci, o coaliție „improbabilă” de partide pro-europene și pro-ruse conduc cea mai săracă și mai coruptă țară din Europa. Dar "umbra lui Vlad" încă mai bântuie, se mai menționează în textul publicației.

„Este supranumit păpușarul. Diplomații vorbesc despre el cu o voce slabă numindu-l "Domnul P." Acest om cu influență, bani și putere a cumpărat politicieni, mai multe bănci, majoritatea presei, justiție, poliție și aproape toate instituțiile din Moldova.Nimănui nu-i place să vorbească despre el. Toți au frica de a nu fi auziți”, au mai scris jurnaliștii.

Vladimir Plahotniuc a fost liderul Partidului Democrat din Moldova.  Pe 14 iunie, democrații au anunțat că cedează Guvernul Filip. La scurt timp, de pe aeroportul din Chișinău au decolat cel puțin două aeronave private. 

În aceeași zi din țară a plecat și Plahotniuc. Serviciul de presă al partidului a anunțat atunci că democratul merge să-și vadă familia. Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!