Potrivit legislației, cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția deservire fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază. Persoanele fizice care nu fac acest lucru, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Serviciul Fiscal de Stat informează că în perioada ianuarie – iunie 2019 au fost identificate 2.806 persoane fizice ce dau în chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației. Totodată, au fost efectuate controale la 323 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază – 417,4 mii lei, penalități – 20,2 mii lei și amenzi – 59,4 mii lei.

Pentru aceeași perioadă, 1.964 persoane fizice s-au conformat prevederilor legislației în vigoare și au înregistrat la SFS 5 967 contracte de locațiune/chirie.

Persoanele care oferă în chirie bunuri imobiliare sunt obligate să achite un impozit pe venit în mărime de 7%.

Suma impozitului pe venit trebuie achitat cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea poate fi efectuată în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!