„Vom prezenta un mecanism de petiționare colectivă a Parlamentului, astfel încât cetățenii să poată pune subiecte pe ordinea de zi a Legislativului, dacă există un număr suficient de mare de cetățeni care consideră că subiectul merită să fie discutat direct în Parlament”, a declarat Dan Perciun.

Cei doi parlamentari s-au inspirat din practica existentă în Parlamentul Marii Britanii, dar care ar exista și în țări ca Estonia, Canada și Olanda.

„O inițiativă cu 10.000 de semnături va putea ajunge în dezbateri în Parlament. Semnăturile pot fi și online și fizice, vor fi cerute date puține, ca să fie o procedură ușoară. Apoi Parlamentul va decide dacă va include inițiativa în procesul legislativ”, a specificat Radu Marian, menționând că datele semnatarilor vor fi criptate.

Cu toate acestea, nu orice inițiativă va fi acceptată. Ideile utopice sau cele care instigă la ură sau discriminare nu vor fi acceptate.

„Proiectul de lege a fost consultat cu mai multe instituții, printre care Centrul pentru Guvernare Electronică, Direcția Petiții a Parlamentului, Direcția Juridică a Parlamentului, Parlamentul Marii Britanii”, a mai spus Radu Marian.


Deputatul speră că mecanismul va deveni realitate până la data de 1 noiembrie 2019.

Până atunci, se vor organiza consultări publice la acest subiect.

„Începeți să lucrați la proiecte de legi, la diverse propuneri. Odată ce mecanismul va deveni funcțional, o să fie mult mai simplu să le promovați. Elementul cel mai inovativ este că nu mai este nevoie de semnătură pe hârtie și semnătură electronică. E suficient să introduci numele, prenumele și IDNP-ul și e mult mai simplu să te organizezi pe online, să creezi un val de susținere pentru anumite idei”, a spus Dan Perciun.

Proiectul de lege poate fi văzut aici.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!