Nadejda Portco a contractat un împrumut de 4.500 de lei, pe care l-a luat în aprilie 2018. Creditul l-a contractat pe un termen de 20 de zile, dar nu l-a achitat nici până în prezent. Între timp, datoria a crescut până la 78.200 de lei — de 17 ori mai mult decât suma împrumutată acum un an. Cel puțin asta arată datele interne ale companiei de microfinanțare, intrate în posesia RISE Moldova. 

„LA LIMITA ESCROCHERIEI”

Condițiile de creditare ale companiei sunt următoarele — împrumuturile sunt acordate pe un termen de 20 de zile, cu o dobândă de 2% pe zi, ceea ce înseamnă 730% anual. Dacă persoana nu-l achită la timp, atunci compania îi aplică penalități, iar dobânda se dublează, adică ajunge 4% pe zi, respectiv — 1.460% pe an. Experții califică astfel de condiții de creditare la limita legii.

„Eu cred că este la limita escrocheriei astfel de contracte, multe din clauze sunt ascunse, inducerea în eroare a consumatorului. Consumatorul nu trebuie să achite sume de zeci de ori mai mari sau de două ori mai mari decât creditul perfectat”, spune directorul Institutului pentru Economie de Piaţă, Roman Chircă.

STATUL NU SE IMPLICĂ
Deși au existat câteva plângeri la procuratură și la poliție, în care unii dintre angajații companiei și clienții acesteia au sesizat despre mai multe nereguli, în prezent nu există nicio anchetă. Iar Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) spune că nu poate interveni în astfel de situații.

„Așa cum statul nu se implică în formarea prețurilor la televizoare sau la imobile, practic și aici statul nu prea se implică, în condițiile economiei de piață, în formarea prețului. Și dacă noi apelăm la un serviciu, să încercăm să ne documentăm”, spune vicepreședintele Consiliului de Administrație al CNPF,  Iurie Filip.


Experții consideră că piața creditelor nebancare ar trebui reglementată de Banca Națională, și nu de Comisia Pieței Financiare.

„Piața de microfinanțare, de fapt, primele forme cât de cât oficiale au apărut în anul 2012-2013. Până atunci, a fost o activitate antreprenorială absolut ilicită. Iar apogeul, după volume, a fost atins în anul 2016-2018. În acest sens a apărut și o lege care reglementează foarte vag acest domeniu. Eu cred că nu este de domeniul și competența CNPF-ului să facă astfel de supraveghere. Cred că astfel de instituții ar trebui lichidate complet, or, dacă instituția se ocupă de domeniul de creditare — să obțină licența Băncii Naționale. Eu cred că asociațiile de microfinanțare, de creditare nebancară, reprezintă un pericol grav pentru politica creditară în Moldova”, adaugă Roman Chircă.

Piața de microcreditare din Republica Moldova a crescut spectaculos în ultimii ani, conform datelor CNPF. Dacă în 2013 volumul creditelor rapide era de circa 2 miliarde de lei, în 2018 cifra a crescut până la aproape 7 miliarde de lei. De asemenea, s-au înmulțit și companiile care prestează astfel de servicii. Dacă în 2013 erau 68 de firme de microfinanțare, atunci la sfârșitul anului trecut erau 199. 

Conform noilor prevederi legale, toate companiile de microfinanțare trebuiau să se înscrie în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate până la sfârșitul lunii martie 2019. Termen pe care l-au respectat 150 de companii.

Mai multe detalii vezi pe RISE Moldova

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!