Năstase: Harunjen a primit scrisoare de la elvețieni despre o posibilă implicare a lui Plahotniuc în scheme de spălare de bani

Năstase: Harunjen a primit scrisoare de la elvețieni despre o posibilă implicare a lui Plahotniuc în scheme de spălare de bani

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, anunță că Procuratura Generală a primit anterior o scrisoare de la autoritățile din Elveția în care informau despre o posibilă implicare a fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc în scheme de spălare de bani. Potrivit lui, scrisoarea a ajuns la Eduard Harunjen, care ulterior i-a transmis-o Adrianei Bețișor. 

„Potrivit Departamentului Federal de Justiție și Poliție al Elveției, autoritățile moldovenești urmau să confirme permiterea în condițiile solicitate de autoritățile elvețiene a primirii informațiilor ce indicau suspiciuni de spălare de bani deținute de Procuratura a trei-a a cantonului Zurich”, a declarat Andrei Năstase. Data de 21 iunie 2019, era indicat ca termen limită pentru confirmarea recepționării scrisorii.

Scrisoarea autorităților elvețiene ar fi fost transmisă prin intermediul exprocurorului general Harujen, la Procuartura Anticorupție, către procurorul Adriana Bețișor. Năstase specifică că informația a fost tăinuită cu scopul de a împiedica declanșarea unei posibele anchete interne sau internaționale pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Publicitate

În contextul celor declarate, ministrul Afacerilor Interne a solicitat demararea imediată a unei anchete în cadrul Procuraturii Generale cu privire la ascunderea acestor informații. „Cer intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat, proces tergiversat de foștii procurori și actualul procuror interimar, solicitarea de către aceștia a ridicării imunității procesuale a lui Plahotniuc, Șor și alții, precum și anunțarea lor în căutare internațională”, a atenționat Năstase.

Ministrul Afacerilor Interne i-a îndemnat pe toți cei care știu că fac parte din „sistemul de jefuire a statului”, să-și dea demisia.

Amintim că prima dată despre faptul că Organul de Urmărire Penală din Elveția ar fi intentat un dosar penal pe numele fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc a anunțat deputatul socialist, Grigore Novac. Potrivit parlamentarului, Legislativul a făcut o interpelare la Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru a proba informația. Ulterior însă, potrivit newsmaker, Procuratura din Elveția a răspuns că nu are intentat niciun dosar pe numele lui Vlad Plahotniuc.

Conform informațiilor din sursele rusești Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în Federația Rusă. Acesta figurează într-un dosar ce vizează 28 de cazuri de contrabandă și trafic de droguri în proporții deosebit de mari. În ultimile sale declarații, Vlad Plahotniuc a negat acuzațiile care i se aduc. În acest moment locul aflării liderului democrat nu se cunoaște.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal