Milionari în documente, datori pe viață în realitate. ZdG, despre povestea unei femei care s-a pomenit datoare cu milioane de lei (VIDEO)

Milionari în documente, datori pe viață în realitate. ZdG, despre povestea unei femei care s-a pomenit datoare cu milioane de lei (VIDEO)
Foto: zdg.md

Angela Sănduță are 46 de ani. Are viza de reședință într-o casă modestă din Ialoveni. Locuiește însă cu chirie, într-un apartament simplu din Chișinău, împreună cu cei doi copii ai săi. Nu are pe numele său înregistrate bunuri imobile sau mașini. Muncește la o companie din Chișinău și trăiește doar din salariu. Deși niciodată nu a avut afaceri și nu a trăit în lux, s-a trezit, într-o zi, datoare statului cu aproximativ 3 milioane de lei, sumă care, s-a dublat după calcularea penalităților și amenzilor. „N-am văzut așa bani. N-am ținut așa bani în mână și nici nu am văzut. Nu am avut de unde”, spune femeia.

Istoria Angelei Sănduță începe în 2015, când muncea la o firmă deținută de familia Butnaru. O cunoștea și spune că avea o relație de prietenie cu Olga Butnaru, care, la scurt timp, a devenit soția lui Vladislav Musteață, proprietarul Companiei „Pro Imobil”. Angela Sănduță mergea la ei acasă, ajutându-i la curățenie. Într-o zi, Olga a întrebat-o dacă Angela l-ar putea ajuta pe soțul ei, scrie Ziarul de Gardă.

„În principiu, mergeau băieții cu sacoșa…”

„A venit Vlad și m-a rugat, dacă-i posibil, să-l ajut, să-mi scrie câteva apartamente pe mine, pentru că el acolo nu poate… Mi-a explicat că lucrează la o firmă imobiliară. A zis că-i tot ok, legal, nu-i nimic ilegal. Prima ce l-am întrebat, având doi copii, fiind singură, a fost dacă nu-i nimic ilegal. Îmi dau seama că apartamentul costă. Să-l vinzi costă, să-l cumperi, la fel. Dacă nu-i nimic ilegal, nicio problemă. Pentru voi, Olea, tu, îmi sunteți oameni apropiați și câteva apartamente nu-i o problemă. Așa și s-a început. Vii la mine la oficiu, îți arăt ce, faci cunoștință cu băieții și când e nevoie, vei fi chemată”, i-ar fi spus atunci Vladislav Musteață.

Încet, „colaborarea” s-a amplificat. „Nu mi-am imaginat că o să fiu chemată de câteva ori pe zi, că e nevoie de cumpărat, de vândut și de umblat încolo-încoace. Așa s-a început. Hai, te rog, iată mai este unul de vândut, unul de cumpărat. Veneam la oficiu. Respectiv, băieții din sectorul unde se vindea sau se cumpăra apartamentul, erau cu banii, mergi cu ei, cumpărați, apoi dacă e nevoie, mergeți la notar și-l vindeți. De sumele de bani nu cunoșteam nimic, ce sume erau. Chiar când semnam contractul nu-l citeam atent, pentru că nu erau banii mei și știam că o fac pentru el. Nu știam că-i 40, că-i 100 de mii, câte erau acolo, idee nu aveam. În principiu, mergeau băieții cu sacoșa, transmiteau cumpărătorului și când eu cumpăram, tot așa. Veneam la oficiu, uneori îi dădeam eu personal. Așa a durat cam un an. Mai erau întrebări dacă înregistra vreo mașină, pentru că am permis de conducere. Am zis, nicio problemă. Eu mașină în proprietate nu am avut și nu am. Permis am, dar mașină – nu. Zicea că-s prea multe amenzi la el”, își amintește Angela Sănduță. Mai multe tranzacții imobiliare în care figurează numele ei au fost efectuate prin procură, fără ca aceasta să participe sau să cunoască ceva despre ele.

„Când m-am prezentat, sigur că am fost șocată”

În 2016, Vladislav Musteață și Olga Butnaru au divorțat. Atunci a decis să nu mai continue „colaborarea” cu „Pro Imobil”. L-a rugat pe Musteață să-i scrie o recipisă, prin care să confirme că toate tranzacțiile imobiliare în care a figurat numele ei au fost făcute în numele companiei și în numele lui Vladislav Musteață. „A zis, nicio problemă. Probleme n-o să ai, dar dacă tu vrei, hai că îți scriu. Așa a și făcut. Mi-a scris o foai, prin care confirmă că absolut toți banii, că eu nu aveam idee de nimic, de sume de bani, că nu am avut un bănuț al meu, că totul a fost al lui, din numele lui, pentru el, și atât. Cu asta s-a terminat. În septembrie, mi-a scris foaia asta. Eu, liniștită, îmi trăiesc viața, merg la serviciu, ca de obicei”, povestește Angela Sănduță.

Peste mai bine de un an, a primit o citație de la Inspectoratul Fiscal de Stat Ialoveni, unde are viza de reședință. „Când m-am prezentat, sigur că am fost șocată. Nu m-am așteptat pentru ce sunt chemată, știind că nu am în proprietate vreun imobil, nu am pământuri, nu am nimic. Nu-mi imaginam ce poate fi. Când am ajuns acolo și când mi-au prezentat actele și mi-au prezentat ce datorii am la stat pe anii în care am avut tranzacții de vânzare-cumpărare la apartamente, am de achitat o sumă de bani și o să fie calculată. Pe atunci ei au calculat-o aproximativ. M-au chemat să vadă dacă sunt eu”, relatează femeia.

Atunci a adunat toate documentele și dovezile aferente cazului său. Inspectorii fiscali investigau toate tranzacțiile efectuate din numele Angelei Sănduță și au depistat că, în anii 2015-2016, numele ei a fost implicat în 157 de tranzacții imobiliare în sumă totală de peste 72 de milioane de lei. Astfel, s-a calculat că aceasta nu a achitat impozite în valoare totală de 3 milioane de lei.

În același timp, Angela Sănduță a fost audiată la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în dosarul penal deschis în august 2017 pentru evaziune fiscală. Ulterior, afirmă Angela Sănduță, procurorii i-au atribuit calitatea de martor în acel dosar.

„N-am ținut așa bani în mână și nici nu am văzut”

Angela Sănduță spune că nu a încercat să discute cu Vladislav Musteață despre aceste datorii. „Cu dl Musteață nu am vorbit. Cum l-am văzut ultima dacă, când mi-o scris foaia aia, nu am mai vorbit cu el. Nu am încercat. Sincer, eram șocată și nu eram gata să vorbesc cu dânsul despre cele întâmplate, pentru că eu nu m-am așteptat la o astfel de situație. A vorbit avocatul din numele meu… El nici nu refuza, dar nici tare nu s-o implicat, că el are probleme. În principiu, îmi pare că el era fugit pe atunci. Nu era în țară”, spune Angela Sănduță.

Cazul a fost ulterior transferat de la Ialoveni la Chișinău, iar inspectorii au anunțat-o că trebuie să achite aproximativ 6 milioane de lei, jumătate din sumă fiind din penalități. Ulterior, actul de control a fost remis în adresa Procuraturii Ialoveni, care, în noiembrie 2018, a pornit o cauză penală pe numele ei pentru evaziune fiscală, ea având statut de bănuit, deși, concomitent, figurează în calitate de martor în dosarul de evaziune fiscală deschis pe numele „Pro Imobil” și Vladislav Musteață. Femeia afirmă că nu a avut vreun beneficiu de pe urma „colaborării” cu „Pro Imobil” și că nu știe cum să iasă din situația în care a ajuns fără să cunoască urmările.

[...]

Musteață: „Cifrele au fost puse din pod, incorect”

Vladislav Musteață, fost administrator al Companiei „Pro Imobil”, activează și astăzi în cadrul firmei pe care a fondat-o și a condus-o oficial până în 2017. După deschiderea dosarului penal pentru evaziune fiscală, Musteață a plecat din Moldova, iar între timp, așa cum ZdG a scris anterior, a înstrăinat o parte din afacerea sa unor persoane din anturajul lui Dorin Damir, unul dintre finii de cununie ai lui Vladimir Plahotniuc, ex-președinte al Partidului Democrat din Moldova.

Acum, acesta admite „colaborarea” companiei în care activează și în care deține, prin intermediul concubinei sale, 50% din capitalul social, cu Angela Sănduță și Svetlana Butnaru, dar dă vina pe inspectorii fiscali care ar fi calculat greșit suma impozitelor care urmau să fie achitate de cele două. „Problema a apărut în cadrul controalelor exagerate, de nenumărate ori. La fel ca și mine, la fel ca și grup, și dna Sănduță, și dna Butnaru au suferit din cauza calculelor exagerat de agresive ale Fiscului, influențat de procurori”, zice Musteață.

Citește continuarea pe zdg.md.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Droguri din Ucraina introduse în Republica Moldova: Oamenii legii au ridicat sume impunătoare de bani

Droguri din Ucraina introduse în Republica Moldova: Oamenii legii au ridicat sume impunătoare de bani

Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)

Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)

ANALIZĂ | Cum putem susține necesitățile de asistență umanitară pentru refugiații din Ucraina care ajung în Moldova, dar și prioritățile de dezvoltare a țării noastre

ANALIZĂ | Cum putem susține necesitățile de asistență umanitară pentru refugiații din Ucraina care ajung în Moldova, dar și prioritățile de dezvoltare a țării noastre

Advertoriale
Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cine sunt și ce au scris? Cunoaște-i pe cei care au completat chestionarul R. Moldova de aderare la UE (VIDEO)
 • 2
  Fostul deputat român, Cristian Rizea, ar fi fost amendat cu 1.500 de lei pentru parcare neregulamentară în centrul capitalei
 • 3
  Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, a susținut un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (VIDEO)
 • 4
  Conducerea PSRM, în discuții cu ambasadorul UE în Moldova. Furculiță: Dosarele în care figurează Dodon, socialiștii și Stoianoglo trebuie stopate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.