În cadrul şcolii anticorupţie, vor fi organizate mai multe sesiuni de informare în care tinerii vor avea posibilitatea să discute cu experţi, jurnalişti şi activişti civici. Totodată, participanţii vor fi instruiţi cum să organizeze activităţi de informare în instituţiile în care învaţă. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Una dintre participantele la tabără, Cătălina Oboroc, studentă la Academia „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, crede că tinerii au un rol foarte important în prevenirea corupţiei.

„Noi, voluntarii anticorupţie, putem promova integritatea prin propriul exemplu, ceea ce înseamnă să nu recurgem niciodată la acţiuni ilegale. Totodată, ne putem implica în reducerea corupţiei şi prin sesiuni de informare în care să vorbim despre cât de periculos este acest fenomen”, susţine tânăra.

O altă participantă, Ludmila Tcaciuc, studentă la Facultatea de Drept a Universităţii „A. Russo” din Bălţi, îşi propune să organizeze împreună cu alţi colegi de facultate o serie de activităţi de sensibilizare a cadrelor didactice şi studenţilor:

„Universităţile care tind să asigure transparenţa ar trebui să elaboreze Coduri de Etică, pe care cadrele didactice şi studenţii să se angajeze în mod public să le respecte”.

Prezentă la evenimentul de lansare a taberei, Dima Al-Khatib, Coordonatoare Rezidentă a. i. ONU şi Reprezentantă Rezidentă PNUD Moldova a menţionat că atitudinea faţă de prevenirea corupţiei trebuie să devină un stil de viaţă. 

Directorul adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie, Victor Lașcov, a subliniat că tinerii au un potențial imens în promovarea unei culturi de integritate în societate.

Tabăra de vară „Tinerii împotriva corupţiei” este organizată cu sprijinul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Grupul de voluntari anticorupţie al CNA a fost format în luna aprilie curent. Din el fac parte 20 tineri şi tinere de la diferite instituţii de învăţământ din ţară. După finalizarea şcolii de vară, mai mulţi voluntari anticorupţie vor fi implicaţi în sesiunile de informare „Corupţia pe înţelesul copiilor” pe care CNA le organizează în mai multe tabere de odihnă pentru copii.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!