
Cine sunt candidații pentru șefia CNA: Averi și interese
Nouă din treisprezece candidați au fost admiși mai departe în concursul pentru funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA). Cei mai mulți dintre ei au activat în cadrul CNA, iar alții au lucrat la Serviciul Informații și Securitate sau MAI. AGORA a analizat CV-urile celor nouă pretendenți rămași în cursa pentru șefia CNA și s-a uitat în declarațiile de avere și interese personale.
・
Veaceslav Guțan este conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” din anul 2004. Conform declarației de avere și interese personale, în anul 2018 a primit un salariu de 118 mii de lei din activitatea didactică. Familia Guțan declară că dețin două terenuri agricole, un apartament, o casă de locuit și un autoturism de marcă Mitsvbishi Lancer cumpărat cu zero lei în anul 1997. Veaceslav Guțan a mai candidat pentru funcția de director al CNA în anii 2012 și 2017, dar fără succes.
Vitalie Moisei este manager al Centrului de certificare a cheilor publice al Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Funcție pe care o ocupă din ianuarie 2019. În perioada 2017-2018, acesta a fost șef al Direcției educație anticorupție al Direcției generale prevenirea corupției din cadrul CNA. Vitalie Moisei a obținut venituri din salariu de circa 138 mii de lei de la CNA. Familia Moisei deține două apartamente și un autoturism Renault Fluence.
Dorin Gorea a lucrat cinci ani în cadrul Serviciului Informații și Securitate (SIS): A fost șef al Direcției municipale Chișinău a SIS, șef-adjunct al Direcției de combatere a crimelor transfrontaliere și ofițer de investigații în cadrul Direcției generale de combaterea crimelor economice a SIS. În ultimii doi ani a fost consilier în cabinetul ministrului Economiei, Chiril Gaburici. Conform declarației de avere și interese personale din anul 2019, Dorin Gorea a avut un salariu total de circa 86 mii de lei. Acesta a mai dobândit peste 50 mii de lei din activitatea de membru al consiliului Moldelectrica și Energoproiect. Familia sa declară un apartament, un teren și un autoturism Toyota Land Cruiser achiziționat cu 50 mii de lei.
Cristina Țărnă este expert în anticorupție. În perioada 2013-2017, a deținut funcția de vicedirector la CNA, fiind propusă în acestă funcție de directorul CNA, Viorel Chetraru, fiind responsabilă de domeniul prevenirea corupției. Conforma declarației de avere și interese personale din anul 2016, aceasta a dobândit de la CNA un salariu anual de 237 mii de lei. După activitatea de la CNA, Cristina Țărnă a fost expert la OSCE Viena, consultant la Consiliul Europei, expert anticorupție la PNUD Kosovo și alte proiecte internaționale.
Sava Maimescu a activat timp de 15 ani în sistemul vamal, timp în care a exercitat şi funcţia de vicedirector al Departamentului controlului Vamal al Republicii Moldova. Ulterior, a fost prim şef-djunct al Biroului Vamal Leuşeni și Biroul Vamal Ocniţa. El este doctor în drept și conferenţiar universitar în cadrul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, unde activează din 2003.
Ruslan Flocea a lăsat fotoliul de la CNA, în anul 2016, pentru funcția de secretar general al Președinției Republicii Moldova. Ruslan Flocea a fost șef al Direcției Generale Teritoriale de la CNA, iar anterior a fost și șef secția investigații speciale. În anul 2018, acesta a avut un salariu de 166 mii de lei anual, dobândit de la Președinție. Familia acestuia declară o casă de locuit, un apartament, câteva terenuri și un autoturism Volvo cumpărat cu zero lei anul trecut.
Gheorghe Macovei este avocat din anul 2006 și cel mai tânăr candidat pentru funcția de director CNA. Are doar 35 de ani. Acesta mai lucrează în calitate de lector universitar la Universitatea de Stat din Moldova.
Vitalie Verebceanu a lucrat la CNA în cadrul Direcției de prevenire a corupției. A fost vicedirector la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. În anul 2017, pe când lucra la CNA, acesta a avut un salariu anual de circa 218 mii de lei. Familia Verebceanu are terenuri, doua apartamente, o casă de locuit și două autoturisme: BMW și Nissan Juke. Vitalie Verebceanu are deschis un fond privat de de pensie în care a acumulat 24 mii de lei, iar pe un cont bancar are 75 mii de lei.
Alexandru Carmanovici a fost șef de direcție generală în cadrul Serviciului de Informații și Securitate. A lucrat la SIS timp de 19 ani, începând cu anul 1997 și până în anul 2016. Până atunci, timp de doi ani a fost economist coordonator la Ministerul Finanțelor.
Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, concursul va avea loc luni, 29 iulie. CV-urile și conceptele de management și dezvoltare instituțională a CNA, prezentate de cei 9 candidați admiși la concurs, sunt plasate pe parlament.md.
Fotoliul de șef al CNA a rămas vacant după ce Bogdan Zumbreanu a fost demis de Parlament.