Justiția din Moldova, sub lupă. Maia Sandu: „Lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească”

Justiția din Moldova, sub lupă. Maia Sandu: „Lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească”

Fără o justiție corectă și echitabilă, restul reformelor implementate sunt zadarnice. Concluzia a fost făcută în cadrul Forumului „Reformarea justiției și combaterea corupției” care a avut loc marți la Chișinău. Șefa Cabinetului de Miniștri, Maia Sandu a precizat că în ultimii ani lucrurile au degradat în justiția moldovenească, iar ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră a dat asigurări că instituțiile internaționale vor continua să sprijine Republica Moldova în procesul de reformare a justiției.

„Justiția este un concept social care îi afectează pe toți cetățenii țării. Noi, cei care elaborăm strategii și formulăm priorități știm că pentru oameni justiția înseamnă dreptate. Regulile de joc trebuie schimbate astfel ca oamenii să simtă că există dreptate în țară. Eforturile din alte domenii riscă să devină zădarnice și de scurtă durată fără o justiție corectă”, a declarat Maia Sandu.

Șefa Cabinetului de miniștri a adăugat că în ultimii zece ani, în Republica Moldova au fost adoptate multe legi și amendamente legislative și au fost întreprinse mai multe acțiuni care ar fi trebuit să sporească independența și buna funcționare a justiției:

„ În ciuda tuturor modificărilor în domeniul justiției, lucrurile au degradat în loc să se îmbunătățească. Suntem obligați să spunem ferm și fără ezitare că procurorii și judecătorii nu au acționat și continuă să nu acționeze independent. Justiția a protejat grupurile de interese, nu oamenii, a fost aservită puterii și a permis furturi mari din bani publici fără nicio sancțiune”.

Despre importanța unui sistem corect și transparent a vorbit și ministra Justiției, Olesea Stamate.

„Acest sector este extrem de vital și nicio altă reformă din alte domenii nu-și va avea efectul deplin dacă nu asigurăm o justiție echitabilă și corectă. Calitatea justiției este un angajament asumat de Moldova în procesul de integrare europeană. Așteptările societății sunt extrem de mari față de noua guvernare. Cetățenii așteaptă rezultate concrete, când procurorii vor examina prompt ilegalitățile, iar judecătorii vor fi imparțiali și liberi de orice influențe pe intern”, a spus Stamate.

Ambasadorul Statelor Unite al Americii Dereck J. Hogan a subliniat că locuitorii țării noastre merită să aibă încredere în justiția moldovenească:

„Provocarea este imensă, dar oamenii din Moldova au așteptat destul de mult. Ei merită instanțe corecte și transparente și merită oficiali aleși care sunt angajați pentru a elimina corupția. Reformele sunt imposibile fără instituții puternice și independente. Trebuie să facem cheltuieli transparente și să reducem oportunitățile de mită”.

În context, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko a dat asigurări că țara noastră va beneficia și în continuare de sprijin în sensul dezvoltării și implementării reformei justiției.

„Am oferit această susținere în mod direct. Am oferit prin cooperarea cu societatea civilă, prin agențiile statelor membre al UE și prin parteneriatul nostru pentru buna guvernare cu Consiliul Europei. Vom continua să susținem eforturile pentru reforma în sistemul justiției. Suntem gata să creștem acest suport în contextul dezvoltărilor recente din Moldova. Este important ca toate eforturile pentru reforme sunt conduse de instituțiile statului în cooperare cu societatea civilă”, a spus Michalko.

Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției” este organizat de Guvernul Republicii Moldova și Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.