Potrivit Comitetului vamal de la Tiraspol, cele mai mari exporturi au fost asigurate de metale şi produsele din metal – 96 milioane de dolari, deşi volumul acestora a scăzut aproape în jumătate, iar ponderea lor s-a redus de la 48% la 32% din totalul exporturilor industriale.

Pe locul doi se află exportul de produse alimentare şi materii prime cu 68 milioane de dolari, urmate de resursele energetice şi de combustibil, în creştere de la 53 milioane până la 61 milioane. Energia electrică este de la Centrala de la Cuciurgan, livrată Moldovei. În structura importului domină resursele energetice şi de combustibil (gazul rusesc) – 262 milioane de dolari, cu o cotă de 44%.

Urmează importul de metale feroase cu 84 milioane de dolari. Iar pe locul trei se află importul de produse pentru industria constructoare de maşini, care constituie 68 milioane de dolari.

În primul semestru al anului 2019, valoarea schimburilor comerciale externe ale regiunii transnistrene s-au cifrat la 908 milioane de dolari, fiind cu 34 de milioane de dolari mai puţin decât în anul 2018.

Cel mai mare partener comercial al regiunii este Rusia, cu care autoritățile de la Tiraspol au înregistrat un schimb comercial de peste 322 milioane de dolari, în creștere cu 18,2%. Pe locul doi se află Republica Moldova cu aproape 164 milioane de dolari, cu 9% mai mult, care este principalul consumator de mărfuri transnistrene. Apoi urmează Ucraina cu puțin peste 156 milioane de dolari, în descreștere cu aproape 36%.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!