„Cu domnul Drăguțanu a fost o discuție foarte interesantă. A fost încercare de a pasa responsabilitatea. Adică BNM a făcut tot ce a putut, dar n-a avut instrumente suficiente pentru a gestiona criza”.

„Cine i-a încurcat? Problemele în sistemul bancar au apărut în 2011 când au avut loc atacuri raider la cele mai importante bănci și era timp berechet ca BNM să intervină”, a declarat Alexandru Slusari, menționând că Dorin Drăguțanu a evitat să dea numele celor pe care îi consideră vinovați de devalizarea sistemului bancar moldovenesc.

„De ce în 2012 au fost blocate, apoi deblocate acțiunile grupului Platon în BEM și de fapt toată creditarea neperformantă s-a început atunci, de la sfârșitul anului 2011 și până în 2013, dânsul a spus că probabil au fost argumente juridice, nu ține minte”.

Pentru 2013 l-am întrebat tranșant care era poziția BNM vizavi de această emisie suplimentară. Vă spun sincer, la un moment dat s-a creat impresia că dânsul a avut propria părere atunci, dar nu era de acord cu emisia. Parcă exista părerea domnului Drăguțan și părerea BNM. Dânsul insista că nu sprijină ideea emisiei suplimentare, că ar trebui să fie o capitalizare ulterioară a băncii și că el pledează pentru asta. Până n-am adus documentul unde BNM propune emisia suplimentară și vede asta ca singură soluție fezabilă. El a spus că la nivel instituțional probabil asta a fost poziția și că BNM n-a fost nici pentru, nici împotriva emisiei suplimentare”, a mai spus Slusari.

„Din punctul nostru de vedere nu este normal că a încercat să paseze responsabilitatea pe Guvern și pe alte instituții. Nu este clar de ce noi am ajuns la furtul miliardului. Tot ce a fost rău - el n-a avut pârghiile necesare. De ce nu le-a avut și de ce nu le-ai cerut? Dânsul a spus că le-a cerut, dar nu le-a primit, iar BNM a făcut foarte mult pentru sistemul bancar”, a declarat Slusari. „Așa de mult că sistemul a fost devalizat”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

Dorin Drăguțanu a insistat că acordarea garanțiilor de stat a fost unica soluție, a mai declarat Slusari.


Tot astăzi urma să fie audiat fostul viceguvernator al BNM, Ema Tăbârță, însă aceasta nu s-a prezentat invocând probleme de sănătate.

Comisia a decis să îi audieze joi, de la ora 10:00, pe fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, ex-ministrul Economiei și actualul deputat, Andrian Candu, dar și pe fostul premier, Iurie Leancă. Alexandru Slusari a declarat că membrii Comisiei de anchetă analizează posibilitatea de a audia unele persoane aflate în detenție.

Citește și: Reidman și Bîrcă, audiați la Parlament. Slusari numește trei persoane care ar fi devalizat BEM-ul în câteva zile (VIDEO)

Slusari: Plahotniuc a fost inițiatorul acordării garanțiilor de stat, iar Filat l-a sprijinit. Corman și Bodiu, audiați de comisia de anchetă (VIDEO)

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!