Ioniță a constat că actualmente în Republica Moldova nu există o autoritate care ar monitoriza cum sunt aplicate facilitățile fiscale. În opinia lui, facilitățile fiscale nu trebuie excluse, ci revăzute, pentru a determina clar unde merg banii din bugetul de stat. O analiză în acest sens apare într-un raport al Curții de Conturi, care a stabilit în 2016 existența a 105 facilități fiscale și vamale, 50 dintre care se aplică de peste 20 de ani.

„Absolut nimeni nu și-a pus întrebarea care a fost obiectivul acestor facilități, care a fost rezultatul lor, [...], a meritat sau nu să le dăm...”, spune Ioniță, dând drept exemplu procedura de procurare a apartamentelor.

Expertul argumentează că bugetul, în acest caz, are de suportat cheltuieli substanțiale, întrucât la fiecare apartament procurat vânzătorul este scutit de taxa pe valoare adăugată. Astfel, la un preț de aproximativ 40 de mii euro, statul acoperă suma de 8.000 de euro drept facilitate fiscală oferită. „Acestea sunt cheltuieli din bugetul de stat despre care cetățenii nici nu bănuiesc”, spune Ioniță. În acest caz, afirmă el, soluția ar fi exemplul vecinilor din România, care aplică facilitatea doar la procurarea primei case de către o persoană, fiind stabilit și un plafon maxim pentru prețul locuinței. Aceeași strategie ar putea fi aplicată și pentru alte domenii. Expertul crede, spre exemplu, că în agricultură unele sume oferite ca facilități fiscale ar putea fi acordate drept subvenții. Acest lucru însă trebuie analizat și dezbătut în Parlament.

Veaceslav Ioniță a sugerat ca în scopul unui proces mai transparent, la bugetul de stat să fie anexată o listă care ar include toate facilitățile fiscale și vamale ce se aplică pe teritoriul Republicii Moldova. În acest scop s-ar presupune o conlucrare între Curtea de Conturi, care are deja o parte din această listă și Ministerul Finanțelor. Ea trebuie să includă cheltuielile fiscale pe domenii, definirea clară a volumului pe care îl constituie și să specifice cine sunt beneficiarii.

Am încercat să aflăm opinia producătorilor despre propunerea în cauză și dacă un astfel de document le-ar simplica activitatea.

„Majoritatea producătorilor umăresc cu mare atenție regulamentele existente și schimbările de lege care le influențează activitatea, iar o listă cu facilitățile fiscale de care pot beneficia ar fi binevenită. În acest sens, trebuie să fie expusă foarte clar care este procedura de aplicare a acestor facilități, pentru ca antreprenorii să nu se confrunte cu situații de confuzie, așa cum s-a mai întâmplat în practica întreprinzătorilor”, a declarat pentru AGORA directorul executiv MoldovaFruct, Iurie Fală.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unei mese rotunde „Parlamentul și societatea civilă: dialog și parteneriat pentru un proces bugetar transparent în Moldova”, organizate la Parlament.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!