
„Pic”-ul activității, continuitatea carierei sau un vis suprem. De ce candidații pentru funcția de judecător la CC își doresc acest fotoliu
Comisia juridică, numiri și imunități desfășoară, miercuri, concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale. Unii dintre candidați au oferit scurte interviuri jurnaliștilor și au explicat de ce își doresc să acceadă în această funcție, dar și ce părere au despre depolitizarea instituției.
・
Pentru unul dintre candidați, Vladimir Grosu, această funcție reprezintă apogeul carierei de jurist în țara noastră:
„Eu cred că pentru fiecare jurist din Moldova aceasta este o funcție care reprezintă pic-ul carierei unei activități juridice”.
Grosu consideră că cea mai mare problemă a Curții Constituționale este reprezentată de acțiunile netransparente, admise în ultima perioadă.
„Prin proceduri transparente se poate face depolitizarea. Cele mai mari probleme din ultima activitate a Curții au fost anume acele hotărâri netransparente prin procedurile sale”, a declarat Vladimir Grosu.
Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cârnaț spune că accederea în această funcție ar fi o continuitate logică a carierei sale.
„Sunt carierist de profesie, am început de la lector, asistent până la profesor universitar în domeniul dreptului constituțional. O viață întreagă am lucrat numai în acest domeniu, inclusiv am avut câștig de cauză la Curtea Constituțională. Următoarea treaptă e numaidecât să fiu judecător la Curtea Constituțională. Acesta este scopul”, a spus Cârnaț.
Cât despre depolitizarea Curții Constituționale:
„Nu cred în depolitizare deoarece Parlamentul și Guvernul sunt două instituții politice. Aspectul politicului va lua înainte în detrimentul justiției”.
Urmare a examinării dosarelor candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Parlamentului, Comisia juridică, numiri și imunități a decis să admită la concurs 16 din cei 23 de pretendenți care au depus dosarul. Concursul pentru cele două poziții de judecător al Curții Constituționale din partea Parlamentului are loc miercuri, 24 iulie, începând cu ora 9.00. Toate interviurile vor fi înregistrate video, iar imediat după finalizarea ultimului interviu (în jurul orei 19.30), înregistrarea video va fi dată publicității.