„Poziția unilaterală a Ministerului Finanțelor [...] privind anularea facilităților la utilizarea tichetelor de masă o considerăm similară anulării Legii [...] cu privire la tichetele de masă. Interesul pentru utilizarea acestui mecanism de susținere a salariaților și asigurarea unui mod de viață sănătos are la bază anume acordarea facilităților la procurarea tichetelor de masă. Mai mult decât atât, nu putem vorbi de evaziuni fiscale, dar dimpotrivă despre oficializarea unor plăți care anterior erau plătite ca „salarii în plic”.

„Tichetele de masă au devenit un important instrument, fezabil din punct de vedere financiar, pentru atragerea, motivarea și fidelizarea salariaților, în special în industriile labour-intensive gen automotive, textile, comunicații. O majorare a salariului ar fi scumpit cu mult mai mult costul forței de muncă și ar fi transformat R.Moldova într-o destinație mai puțin atractivă pentru astfel de industrii”, se arată într-un comunicat al Confederației Naționale a Sindicatelor.

Citește și: Schimbări fiscale, anunțate de Ministerul Finanțelor: Moldovenii care primesc de la 20 mii de lei lunar nu vor mai avea scutire personală

Structura își exprimă „revolta” că această chestiune „atât de importantă pentru mii de salariați și familiile acestora” nu a fost discutată cu ei, „așa cum prevede cadrul legal național privind parteneriatul social – în cadrul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective de comun cu Patronatele și Sindicatele”.

„Din cuvântarea doamnei ministru Natalia Gavrilița reiese că tichetele de masă, de facto, sunt „majorări salariale”! Avem tot dreptul să întrebăm: cu salariul minim de 1000 de lei, cel mai mic din Europa, 45 de lei pe care salariatul îi folosește pentru sănătatea lui – este ceva rău?”

„Rulajul tichetelor de masă în Moldova este la nivel de 120 mln. de lei. În sistemul tichetelor de masă a intrat un număr de circa 1300 de comercianți. Practica internațională arată că fiecare 25 utilizatori de tichete de masă conduc la crearea unui loc de muncă. Respectiv putem vorbi despre mii de locuri de muncă noi create ca urmare a implementării tichetelor de masă”, se mai arată în comunicatul sindicatelor.

Confederația Națională a Sindicatelor:

- solicită convocarea ședinței Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și a comisiilor respective la nivel de ramură pentru examinarea subiectului

- cere Ministerului Finanțelor prezentarea probelor de ce tichetele de masă nu sunt bune pentru folosirea în Republica Moldova, precum și argumentele FMI

- apelează la membrii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova să examineze propunerile Guvernului privind anularea tichetelor de masă, să-și expună oficial poziția organizațiile primare sindicale prin scrisori, demersuri în adresa Guvernului

- se adresează Confederației Naționale a Patronatului din Moldova pentru a-și expune poziția vizavi de propunerile Ministerului Finanțelor.

Amintim că, marți, Natalia Gavriliță a declarat că proiectul tichetelor de masă nu este orientat spre cetățeni. „Vin să crească salariul angajatului fără ca să fie plătite impozite, asigurarea medicală și socială. Dacă e să comparăm cu alte state, astfel de scutiri sunt îndreptate spre dezvoltare.Tichetele se dau ca surplus la salariu prin cumpărarea produselor. E o modalitate de a reduce din salariul impozabil al persoanei fizice. Nu este în beneficiul angajatului și nu duce la promovarea unor beneficii”, a spus ministra Finanțelor.

Această inițiativă, dar și altele din domeniul fiscalității au fost criticate dur de opozanții din Partidul Democrat. Deputatul Vladimir Cebotari a precizat că de tichetele de masă beneficiază 50 de mii de oameni, pe lângă salariu și alte bunuri. Democratul consideră că „anulând tichetele de masă, bagi mâna în buzunarul omului”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!