„Din 2008, Aeroportul Mărculești este zonă economică liberă, aceasta însemnând facilități fiscale, scutiri de TVA, de accize, de taxe vamale. Aeroportul avea în gestiune șase nave de zbor. Până în 2017, a fost în gestiunea Ministerului Apărării. Ulterior, în august 2017, a trecut în subordinea Ministerului Economiei, fără o inventariere minuțioasă. Nu știm dacă a fost transmis Guvernului actul de predare-primire”, a declarat Moțpan.

Totodată, deputatul a vorbit despre tranzacții ilegale cu armament, crearea artificială a datoriilor, licitații trucate și sustrageri de zeci și zeci de milioane de lei:

„Înstrăinarea la prețuri extrem de diminuate a pieselor de schimb și a agregatelor avia către firmele afiliate și organizarea unor achiziții extrem de costisitoare de la întreprinderi off-shore. În perioada anilor 2012-2017 în urma unor datorii fictive formale și neargumentate către firmele gestionate din umbră, statului i-au fost aduse prejudicii de zeci de milioane de lei”. Moțpan și-a exprimat convingerea că autorii acestor scheme sunt protejați de demnitari de rang înalt de la Procuratură.

„În iulie 2018 Aeroportul a trecut în gestiunea Agenției Proprietăți Publice. Din 2013 conducerea aeroportului a solicitat de la bugetul de stat 2 milioane de euro pentru reparația aeronavelor”, a adăugat Moțpan.

Deputatul PPDA susține că în hangarele aeroportului se află nu mai puțin de 15000 de rachete de luptă. Potrivit lui, acestea sunt situate foarte aproape de pistă, astfel că există un risc real să se producă o tragedie. Totodată, Aeroportul Internațional Mărculești ar avea în dotare 5 sau 6 elicoptere și niciunul funcțional, întrucât piesele au fost dezasamblate și vândute.

Un depozit cu armament, rachete și explozive ar fi fost descoperit la Aeroportul Internațional Mărculești, de fostul director al instituției Vladimir Maiduc. Ex-directorul susține că întreprinderea de stat nu a adus statului niciun ban, dar ar avea datorii de milioane de lei față de companiile rezidente pe teritoriul Aeroportului, salariați și creditori.

Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în аnul 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În anul 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!