Ședințele serviciilor operative ale Primăriei Chișinău sunt publice și nu a existat niciun fel interdicție privind accesul jurnaliștilor la ele. Afirmația îi aparține primarului general interimar al Capitalei, Adrian Talmaci, și a fost făcută în cadrul unei întâlniri avute cu câțiva protestatari care au venit astăzi la Primărie ca să-i ceară socoteală edilului după ce, recent, în presă a apărut informația că ședințele operative nu vor mai avea loc în prezența jurnaliștilor.
Primarul interimar a dat asigurări că presa poate participa la ședințele operative de luni, precum și la celelalte ședințe ale Primăriei Chișinău. Talmaci spune că nu a existat o dispoziție publică care să interzică accesul presei în sală și a specificat că ședințele se vor schimba pentru zilele de luni la ora 14.00.
Protest la Primărie
Un grup de protestatari și reprezentanți ai ONG-uri de presă, au protestat azi în fața Primăriei Chișinău, cerând repetat să fie reluată practica anterioară, când ședințele săptămânale ale Primăriei erau publice și se transmiteau în regim online.
„Excepție a fost doar prima ședință, organizată două săptămâni în urmă. Această ședință a fost cu ușile închise din motiv că s-au discutat niște întrebări foarte dificile”, spune Talmaci. Edilul spune că ulterior ședințele s-au desfășurat cu ușile deschise, asta deși pe site-ul Primăriei nu a fost publicată ordinea de zi pentru ședința operativă de luni, așa cum se făcea anterior.
Drept replică, Talmaci a spus că autoritățile locale nu sunt obligate să anunțe despre ședințele operative de luni, întrucât acestea nu sunt de importanță majoră. Mai mult, la ședințe nu se iau decizii. „Doar ședințele publice și dezbaterile se anunță public”, a adăugat el.
„Deciziile dumneavoastră contravin principiului transparenței care trebuie să stea la baza activității unei autorități publice locale. Modalitatea și formatul în care erau organizate până acum aceste ședințe ofereau cetățenilor și presei posibilitatea să economisească resurse de timp și umane pentru a se informa în timp scurt și eficient și a transmite această informație ulterior cetățenilor. În timpul acestor ședințe se discută de obicei modalitatea în care sunt implementate anumite proiecte finanțate din bugetul municipal, iar banii din bugetul municipal ajung inclusiv din impozitele cetățenilor”, a spus Natalia Slepuhin de la organizația „Primăria Mea”.


Vezi și aceste știri

Rezultatele perchezițiilor efectuate la ex-președintele Igor Dodon: Au fost supuse verificării 10 imobile și 3 automobile

Ultima oră! Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore

Peste 51 de milioane de pasageri și 4,7 milioane de tone de mărfuri: Volumul transporturilor din primele trei luni ale anului, în creștere față de 2021
Advertoriale

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib

FinCombank: Încă un pas spre transformarea digitală și îmbunătățirea experienței clienților noștri
