Fără „votul tău, deputatul tău”. Referendumul inițiat și organizat de PD, blocat de Guvernul Sandu

Fără „votul tău, deputatul tău”. Referendumul inițiat și organizat de PD, blocat de Guvernul Sandu

La finalul lunii iunie, câțiva deputați din fracțiunea Partidului Democrat au înregistrat două proiecte de legi prin care au încercat să implementeze rezultatele referendumului consultativ privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61, cu posibilitatea ca poporul să-i revoce înainte de încheierea mandatului. În cele două proiecte, dedicate separat fiecărei chestiuni supuse plebiscitului, aleșii democrați au prevăzut crearea grupurilor de lucru care să inițieze schimbarea Constituției și să o prezinte deputaților în decurs de 60 de zile. Pentru ca inițiativa să meargă mai departe, conform procedurii, e nevoie de avizul unui Guvern, iar aici inițiativa democraților s-a oprit de un refuz. Mai exact, în ședința de vineri a Executivului, ministerul Justiției urmează să pună capăt acestei inițiative. 

Reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. PDM VS. Guvernul

La referendumul consultativ, peste 744 de mii de alegători au ales opțiunea „pentru” reducerea numărului de deputați în Parlamentul RM de la 101 la 61, iar 266 de mii au votat „contra”. În nota informativă a proiectului democraților, depus pe 25 iunie, anume acest aspect a fost unul determinant pentru a iniția modificarea Legii Supreme. „O încălcare a voinței poporului ar fi o gravă sfidare a Constituției, cât și o trădare a intereselor celor aproape 750.000 de cetățeni care și-au exprimat clar opțiunea că doresc o reformare a clasei politice și un Parlament mai eficient”, motivează democrații.

Publicitate

Pe 4 iulie, acest proiect a fost respins de comisia juridică a Parlamentului. „Noi niciodată nu o să acceptăm un proiect de lege care este contrar Constituției, contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția și care ne duce în Coreea de Nord”, a declarat președintele comisiei Sergiu Litvinenco.

La nici o lună distanță, un refuz similar vine și din partea Guvernului, învestit în urma unei majorități formate din ACUM și PSRM.

„Ca urmare a organizării referendumului consultativ, autoritățile pot lua cunoștință de opinia poporului cu privire la o problemă de interes național în care a fost consultat, fără a avea însă vreo obligație juridică”, notează, în avizul său, Ministerul Justiției.În plus, cei de la Justiție notează că „în opinia Guvernului, propunerea legislativă vizînd reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 deputați (...) nu este judicioasă avînd în vedere că nota informativă nu conține informații în privința aspectelor care ar justifica necesarul numărului de 61 deputați”. Pe final, MJ a decis avizarea negativă a acestui proiect.

Revocarea mandatului deputaților. Guvernul VS. PDM

Pe 24 februarie, peste 800 de mii au votat „pentru” ca poporul să poată revoca sau demite deputații, iar în jur de 202 mii au votat „contra”. Exact ca și în cazul reducerii numărului de aleși ai poporului, democrații spun că statul e obligat să asculte voința poporului care a vrut „un Parlament în care deputații să fie responsbaili direct față de cetățeni”.

În răspunsul său, Ministerul Justiției face referire la avizul Comisiei de la Veneția. „Comisia de la Veneția a estimat că posibilitatea revocării deputaților de către alegători, sau de către partide este „incompatibilă cu doctrina tradițională și general acceptată a democrației reprezentative” și „contrarie normelor europene””, se arată în documentul prin care Guvernul refuză inițiativa.

De menționat că fără un aviz pozitiv al Guvernului, inițiativa legislativă are temeiuri legale de a fi respinsă și de plenul Parlamentului. Această probabilitate e cu atât mai mare, cu cât în prezent PDM se află în opoziție.

Amintim că organizarea și desfășurarea referendumului a costat 10 milioane 162 mii lei. Acesta a avut loc odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie, la inițiativa enunțată de fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal